Komen (27)

  1. Encik saya nak tanya jika pembelian melalui agen brapa % yg patut dikenakan agen dan apakah skop kerja agen yg sebenarnye

  2. Che Manaff B Othman
    July 13, 2015

    Salam …pertanyaan saya tuan. Isteri sya ada buat pinjaman perumahan kerajaan telah pun lulus sebanyak rm:310.000. Rumah masa kini dlm pembenaan hampir 80%. Disini kos guaman yg dikenakn trmasuk duti stem ialah rm: 16.000 iadakah ini betul seperti mana syarat yg ditetapkn…tkasih.

    1. salam saja nak tanya…sekira perumahan 260k berapa legal fi peguam…dpat tuntut balik kah deposit perumahan

  3. Salam..sy nk beli rmh secondhand. Beli rmh kwn, dan dia msih ada baki hutang dgn kerajaan sbb dia beli rmh tu pkai loan kerajaan..prjanjian secara kontra kn??. Jd utk yuran guaman mcm mana?Sy dan kwn brsetuju hrga rmh yg dia nk jual tu rm88k..tp sy deal dgn peguam utk make-up loan smpai rm100k utk loan kerajaan sy. Jd perkiraannya mcm mana?Anggaran keseluruhan yg perlu dibyr pd peguam?

  4. salam sejahtera saya ada soalan yang ingin sangat bertanya ibu saya sudah pun membayar full setelment untuk rumah dia jadi dia sudah pon dapat kat loyer utk petukaran nama bank ke hak milik nya dan sekarang apa langkah seterusnya saya nak berjumpa dengan siapa dan apa lagi caj pembayaran yang tinggal saya perlu bantuan dari segi pertanyaan kerana ibu saya tidak tau apa yang dia patut buat ibu saya sudah pon ada 3 peguam tapi satu dari nya dah tiada lagi ujud saya perulu hubungi siapa untuk semakan. kos saya bantu ibu saya untuk pembayaran petukaran nama daripada pihak bank ke nama dia itu shj permulaan sebanyak rm706.00 shj dan selepas itu saya kena bayar berapa lagi atau saya kena cari pemaju nya

  5. salam sejahtera saya ada soalan yang ingin sangat bertanya ibu saya sudah pun membayar full setelment untuk rumah dia jadi dia sudah pon dapat kat loyer utk petukaran nama bank ke hak milik nya dan sekarang apa langkah seterusnya saya nak berjumpa dengan siapa dan apa lagi caj pembayaran yang tinggal saya perlu bantuan dari segi pertanyaan kerana ibu saya tidak tau apa yang dia patut buat ibu saya sudah pon ada 3 peguam tapi satu dari nya dah tiada lagi ujud saya perulu hubungi siapa untuk semakan. kos saya bantu ibu saya untuk pembayaran petukaran nama daripada pihak bank ke nama dia itu shj permulaan sebanyak rm706.00 shj dan selepas itu saya kena bayar berapa lagi atau saya kena cari pemaju nya.

  6. nurhamyza
    June 10, 2016

    salam maaf bertanya.. jika harga rumah 5000,000.00.. adakah logik jika kos guaman nya jejak hingga ke 26 ribu?

  7. Encik jika saya tak nak terima loan rumah yang disyorkan oleh peguam saya bolehkan saya sapat tututan 3% yang bayar….
    terima kasih

  8. insan yg buntu
    September 20, 2016

    bolehkah kos guaman ni saya bayar sekali dalam loan rumah…contohnya harga rumah rm 225000 kos guaman rm6000. saya buat loan perumahan rm231000 setelah campur loan rumah bersama kos guaman…boleh ke tidak tuan…sape2 yg baca sila bgiatau saya…no fone 0149093242. jasa tuan2 dan paun amat saya hargai.

      1. Saya nk tanya kos rumah dlm 100k brapa kos guaman yg prlu sya bayar?dan klu sya ditipu tentang kos bayaran nk lapor dekat siapa?

  9. kos perlu bayar peguam untuk selesaikan hutang rumah pada bank bagi penjualan rumah harga 160k pada pembeli tunai. hutang bank rm60k adakah rebate atau claim refund money lawyer uruskan. terima kasih

  10. Assalamualaikum..maaf,bagaimana cara saya ingin tahu hartanah ayah dan tokwan saya ke semuanya ye..?tolong bantu saya ye..,

    1. maaf..,sebab(abang2 tiri) saya tak nak bagitahu saya kesemuanya hartanah ayah dan tokwan saya..,macam ada sesuatu yang diaorang sorokkan daripada saya..tolong bantu saya ye tuan/puan..??

  11. Rizanita md johari
    November 23, 2016

    As slm tuan, saya membeli rumah melalui agen..harga rumah tersebut bernilai rm650,000 rumah masih belum diduduki lagi..jangka siap thn 2017. Berapakah kos guaman yang perlu saya bayar dan boleh ke saya mencari peguam sendiri tanpa melalui agen. Sekian Terima kasih

    1. lantikan peguam adalah pilihan anda sendiri. Pihak lain samada agen/pemaju hanya boleh syorkan firma guaman. Tetapi pilihan peguam tetap hak anda

  12. salam sya nk tnya kalau harga rumah 195k berapa cas guaman dan lhdn yang dikenakan keatas saya.lawyer caj saya total dkat 8k u semua tu..

  13. Kalau sy tak sign surat setuju terima pinjaman LPPSA adakah byran denda dikenakan oleh lawyer kpd sy? Sbb sy tak terima kerana loan tak dapat 100% kena tmbh 28k.

  14. Salam, Nak tanya beberapa soalan. Kalau kita beli rumah bernilai RM 240K berapa ya harga utk lowyer? Dan pergi baya dalam masa bereapa hari ?

    1. Kalau beli cash, anggaran kos peguam RM7,330.00. Tu secara kasar la.. andai kata Jabatan penilaian nilai rumah tu lbih tinggi drp harga jual beli, maka ade penambahan pada kos peguam dan kos disburse..

      klu beli dengan loan, total kos pindah milik dan loan kurang daripada RM15K.

      lpas tndatangan perjanjian jual beli, basically buyer akn letak 10% harga jualan. utk kos peguam dan disbursement, ade lawyer firm mintak full payment, ade yang bagi untk bayar berperingkat. 🙂

  15. Harga Rumah Kos rendah RM 68k..
    Loan sy buat RM 59700k..
    Kos guaman Pemaju RM 1700
    Manakala kos guaman bank RM 2500
    Kenapa begitu ketara perbezaan antara ke dua-dua lawyer..bukankah Sepatutnya kos guaman keduanya Adalah 2.5%.
    APA yang patut sy buat???

Pendapat anda?