Komen (22)

  1. Jualan nasi rm4 berlauk sebungkus, jenis lauk pauk?? Ayam+sayur+nasi+sambal,dlm rm4 sebungkus, separuh itu adalah modal tuk sebuah nasi bungkus, jadi margin keuntungan cuma rm2, blom lagi modal mati spt bekas polistrin@ kertas, sudu plastik dn beg plastik..gaji pekerja tuk penyediaan makanan dn penghantaran kerna tk mungkin semua kerja2 akan di lakukan sendirian,, rase2 jadi rm1 sebungkus keuntungan bersih, jadi perlu jual 330 bungkus nasi sehari…, skg hanya tinggal mencari potensi market, di mana nak di cari???

    1. buat environmental analisis, kemudian buat risk assesment. Untuk perkongsian ilmu bisness kunjungi blog saya:
      http//usryabdullah.blogspot.com

  2. mohd ismul
    June 5, 2016

    en irwan mereka nie cuma pandai berkata dan tak penah buat pun niaga nie.. kalau buat pun part time jerk.. lepas tu cakap macam niaga full time.. sedangkan niaga full time cabaran dia lagi besar.. sebagai contoh tempat orang yang ramai.. ingat senang2 jer ke nak niaga tempat gini.. kena tempuh pihak majlis lagi.. silap2 barang suma kena angkut.. nak dapat lesen tempat gini?? ko ingat senang.. lesen penjaja adalah yg paling susah nak dapat.. pendapatan 10k sebulan… hahha.. ini lagi lawak.. kalau kawasan ramai orang pesaing pun ramai.. biasanya pelangan pergi ke arah peniaga yang lebih meriah.. contohnya.. jual buah potong.. satu peniaga jual 3 jenis buah potong.. kedua jual 5 jenis buah potong.. dan yg ketiga jual 10 jenis buah potong.. 90% pelangan akan pergi ke peniaga ketiga sebab tedapat pelbagai jenis buah.. dengan erti kata lain nak dapat pelangan yg ramai modal pun kena besar beb.. tu belum lagi campur perangai peniaga yg suka meniru barang jualan peniaga lain.. nampak peniaga jual barang yg laku jerk.. peniaga lain tiru..

    1. Perenggan akhir artikel:

      “Semua pengiraan dari segi modal dan KEUNTUNGAN adalah TIDAK TEPAT kerana harga berbeza mengikut masa dan tempat.”

      Why so serius?

    2. Insan yang Xbagus mcm ismul
      June 19, 2016

      Orang bagi idea nk komen banyak nak downkan dia kenapa. Ini hanya pencetus idea kepada sesiapa yang mahu mencuba berniaga. Memanglah cakap je senang. at least die cakap bgi idea kt org utk memulakan perniagaan. yg tahu komen ni sume kalo pun meniaga kenapa xbuat artikel mcm ni? bg pencerahan yg korng rasa bagus sgt tuh. bg la idea2 menarik utk remaja2 muda bumiputra kita yg di luar sana tu.

      Stakat komen jee org bg idea xguna jugak. Tulislah satu artikel pastu tgk org komen pasal awak plakk. hehe.

  3. Perkongsian di atas sesuai sebagai perkongsian idea, tapi dari segi perlaksanaannya tak praktikal. Mengapa saya kata tidak praktikal? Sebab nak melaksanakan idea di atas tu tidaklah semudah membacanya.

    Hakikatnya modal yang akan terlibat tidaklah serendah yang disangka. Di sini saya nak kongsikan perniagaan yang pada saya modal permulaan memang tak tinggi. Yang ni perniagaan yang saya jalankan. Iaitu menyediakan khidmat rawatan Islam.

    Bisnes ni boleh dimulakan di rumah sebagai permulaan. Tidak ada kos yang perlu dikeluarkan. Cumanya kalau tidak ada asas merawat, kos mempelajari asas perubatan tu kenalah keluar sikit.

    1. Setuju dengan pendapat tuan. Jika ada ilmu, guna saja kelebihan tersebut untuk buat keuntungan.
      #usryabdullah.blogspot.com

  4. Saya setuju dengan artikel di atas. Semua perniagaan tu adalah sesuai cuma kena tengok dulu di mana ia diusahakan dan apa kekuatan perniagaan kita. Boleh kongsi ilmu di blog saya.

  5. bidyzabidy
    July 13, 2016

    Istri sya penjual.nasi ayam..dlm sehari 40-50 bks saja buat masa ini..walaupun untung rm1..untung lah tu..biar untung kecil tapi berterusan.

    1. berniaga ditepi jalan, beristiqamah, kualiti, kebersihan, kreatif, kalau jual nasi ayam biar sedap, jual harga ekonomi, lebih murah kalau dibanding nasi ayam di restoran, masih ada untung, 1 ekor ayam berat antara 1.8 – 2 kg. boleh dipotong minima 12 bhg., so boleh 12 pinggang nasi ayam. 1 pinggang nasi ayam kebykan jual antara RM4.50 – RM 5.50 sepinggan. kalau jual tepi jalan buka canopy/warung2 kecil, anda boleh jual RM3.00 sepinggang pun masih ada untung, jual murah ramai pelanggan, ada volume, bayangkan kalau boleh jual 100 pinggan sehari. 100 x 3 = 300 x 30 = RM9000 sebulan dpt bersih setelah ditolak modal ayam, beras, dll kos RM7,000. sebulan
      Makan gaji dah nak pencen kalau gred 48 baru boleh dpt RM7,000.00

  6. kalau nak berniaga buat dulu,jangan komen apa orang bagi idea.Mula dengan bisnis kecil, tapi tuan/puan kena istiqamah .hujan ribut kena atasi ,sabar paling utama.kalau tak mula bila nak berjaya.Bab lesen ,tapak niaga kena pandai cari lokasi Dengan pihak PBT kena sabar,jangan bankang.Slow2 mohon lesen.lama2 depa kenal kita.Sonang lah berniaga.Jangan nanti orang lain dah berjaya.(Jutawan).kita baru nak bertatih.Apa pun mulai dari sekarang jangan banyak alasan tak mahu berniaga.

  7. buat dulu..baru kita tahu, jangan terus jump to the conclusion. ALASAN adalah musuh no 1 dalam bisnes.

  8. Hajah Azizah
    January 19, 2017

    Salam. Melayu Nz ada menyediakan B&B (bed and breakfast) dan juga tour pakej yg beroperasi dari Hamilton NZ. Pada yang berminat boleh la layari Fb, page Melayu Nz. Whastapp +64220699299

  9. sy gah berniaga 10tahun n dah bermacam dugaan kena lalui..pendapat sy x mustahil utk dpt pendptn seperti dinyatakan cuma kita perlu usaha.n tak putus asa.kejayaan xakan dtg bergolek..n jgn byk alasan seblm bermula….sy bermula dr 1 hingga ada beberapa cwgn perniagaan yg sama,

  10. Assalammualaikum….. Cuba berfikiran positif…90% rezeki dtg dr perniagaan allah dah janji dgn hambanya….pucuk pangkalnya iman… Kalau kita ikut cara islam 100% insyaallah .,…segala dugaan n cbran tu…kita hadapi dgn tenang…Allah swt kan ade

  11. kaya dalam 6 hari
    March 26, 2017

    saya peniaga air dalam sekitar 2 tahun .dalam meniaga nemang banyak cabaran.dalam sehari hanya 5 hingga ke 15++ orang sahaja yang membeli..keuntungan bersih haya 0.70sen sahaja.ini kemungkinan saya meniaga di tempat kurangnya pengunjung serta pembeli membuat langkah penjimatan dalam tahun yang mencabar 2017 dengan kos sara hidup meningkat dalam 80%++++ dengan ketara.
    disini saya akan memberi tip untuk menjadi kaya dalam masa 6 hari.
    1.bertawakal kepada ALLAH S.W.T(minta pertolongan darinya serta taat-setaat perintahnya)
    2.banyakan selawat keatas junjungan nabi s.a.w(10 ganjaran kebaikan dari ALLAH S.W.T)
    3.banyakan bersedekah kejalan agama(umpama 700 ganjaran akan diterima.)
    4.mengubah diri dengan sebaik-baik manusia.atau tidak melakukan dosa sekecil-kecil sibadan kuman.

    lalu ketika ini usahah perlu di lakukan dengan tip :
    1.mencari perniaggan untung bersih RM30 dan keatas (satu prodak yang ganjil dan pelik.)
    2.mencari lokasi perniaggan yang sangat pesat serta waktu urusan pembelian yang panjang dan jangan takut untuk membayar sewa yang tinggi dalam mencari tempat berniaga.(tempat yang pesat atau maju)
    3.mengikut peraturan atau syarat peniagan dengan betul.(terutama peniagaan makanan)cth sijil halal
    4.buat sistem perniagaan yang meluas (laman sesawang dunia maya)
    5.sentiasa berusaha dengan pantas dan rajin serta tabah,

    ctoh;sebatang pen boleh menghasilkan novel yang berjuta harganya.
    ilmu ini seperti burung pipit yang sedang minum dari air 9/10 bumi yang tidak akan luak .
    yang lemah dari saya >.<
    untuk contoh perniagaan lain boleh whatsapp 0172257607

Pendapat anda?