Komen (4)

  1. Ada kawan saya beli sebuah rumah under construction dengan harga kurang lebih RM260k. Keluar modal dalam RM10k jugak lah.
    .
    Apabila rumah itu siap 2-3 tahun lagi, boommmmmmm… Harga rumah jatuh!!! Banyak rumah kosong, tiada penghuni. Al-maklum lah, baru dapat kunci.
    .
    Masa itu, harga pasaran rumah kawan saya kurang lebih RM350k. Pada masa yang sama ada iklan projek rumah baru sedang buka tempahan dengan harga bermula RM400k.
    .
    Memandangkan pasaran hartanah sedang lembab, kawan saya terpaksa menjual rumahnya itu dengan harga diskaun.
    .
    Harga pasaran RM350k, beliau terpaksa jual RM320k sahaja. Diskaun RM30k. Jadi pembeli hanya perlu keluar duit RM5k sahaja untuk booking sekali gus deposit beli rumah itu.
    .
    Persoalannya, siapa untung dan siapa rugi?
    .
    Kawan saya rugi sebab jual rumah di bawah harga pasaran. Beliau juga rugi sebab hanya beli satu unit. Orang lain beli 3-5 unit siap ajak mak bapak, anak-anak, adik-beradik, pakcik makcik dan semua ahli group FB, WhatsApp dan Telegram supaya ikut beli sama-sama. Anda mungkin boleh agak sendiri siapa orang lain yang dimaksudkan itu.
    .
    Pembeli jugak yang untung, sebab dapat beli rumah dengan harga diskaun. Modal keluar pun tak besar mana. Nasib baik dengar nasihat prof dan dah kumpul duit siap-siap sejak 2-3 tahun lepas sebab nak beli rumah masa harga jatuh.
    .
    Sekian karangan saya hari ini. Ini hanya cerita rekaan semata-mata. Tiada kena mengena dengan yang masih hidup ataupun yang masih tidur mendengkur.
    .
    RFS
    .
    P/S: Kalau ada yang berminat nak belajar bina simpanan untuk persediaan beli rumah, jemput ke sini —> bit.ly/1MCURFH

  2. Johnny thomas
    June 14, 2016

    2004 saya beli sebuah rumah kecil dgn nilai pasaran masa itu 60k di sibu.dan baki yg perlu saya bayar skrg sekitar 30k,,,saya berhasrat mau bayar kesemua baki harga yg masih tertinggal dan beli rumah yg lebih besar .mcm mana caranya,kerna saya seorg pekerja oil ngas ,yg agak kurang teratur jedual kerja nya kdg ada projek adalh duit masuk, kdg lama juga ngangur ,idea saya ,jual rumah lama ,cpr dgn wang yg ada boleh lh bayar sekitar 50% kalau harga rumah 300k,boleh k mcm tu???

  3. harga rumah jatuh?? aku kurang bersetuju sbb akan sentiasa ada penjual dan pembeli, yg kena dgn citarasa,kawasan,enviremont,jarak,dan mcm2 aspek lagi. aku tgk dlm 10thn ni harga makin naik jgk dr thn kethn. 4thn lps aku tgk umh tu rege 245k, now da jadi 360k. tapi ada jgk yg bli sbb mcmaku ckp td akan ada penjual dan pembeli. 1 xnk 10yg call nk view.yg penting study n reserch ckit psl tmpt tu hidup ke mati ke (paham kan). kalu tmpt tu mati cam pkn koboi lembab le regenya naik, if kaw hidup cpt le rege naik mencanak.. so akhir nasihat dr insan kerdil ni, bli la umh cpt2 if mampu atleast ada 1 pun da lega. igt rege umh bkn sng2 nk trn sbb slalu ada penjual dan pembeli, urusan deal cantik mesti jual punya. penjual senyum untung,pembeli senyum dpt umah.hihihi.now sy da ada 3bijik umh. nasihat admin sy stuju. start bli yg rendah2 dulu.1st umah rm133k,2nd rm95k,3rd rm513k .now rege da 2x ganda.baru bli 2013 aritu.cadang nk tmbh lagi. sekian nasihat dr yg baru nk up ni. bermanafaat amik,rasa bercanggah letak tepi.kihkihkih. sekian,wss. -syahrol shah alam.

Pendapat anda?