Bumi Lot – Untung atau Rugi Besar?

November 27, 2011 — Penulis:

Kategori: Hartanah

“Encik, adakah unit ini bumi lot?”

“Encik,  boleh saya tahu berapa diskaun untuk bumiputera?”

Ini adalah di antara soalan yang sangat popular keluar daripada mulut bakal pembeli, di ruang pameran atau pejabat jualan hartanah baru. Ia bagaikan soalan wajib daripada bakal pembeli bumiputera yang berminat menikmati keistimewaan ini.

Lot bumiputra, adakah ia satu keistimewaan?

Apa Itu Lot Bumiputera?

Diperkenalkan di dalam Dasar Ekonomi Baru,  lot bumiputera atau bahasa pasarnya dipanggil  lot bumi bertujuan untuk membantu pemilikan hartanah dalam kalangan bumiputra. Sasarannya adalah pemilikan 30% di dalam sektor hartanah melalui peruntukan khas kuota unit bumiputra bagi sesebuah projek hartanah.

Selain kuota, terdapat juga pemberian diskaun 7% kepada bumiputera.

bumi-lot-untung-atau-rugi-besar-1

Apabila sesebuah projek hartanah itu digazetkan sebagai lot bumi, ia mempunyai sekatan pemilikan iaitu ia hanya boleh dimiliki oleh bumiputera sahaja. Sekatan ini tertulis di title atau geran unit itu sendiri.

Walaupun begitu, di sesetengah negeri seperti Perak, ia tidak tercatat di dalam geran tetapi unit ini tetap memerlukan kebenaran khas daripada Menteri Besar apabila hendak dipindah milik ke bukan bumiputera.

Disebabkan sekatan ini, tuan punya hartanah terpaksa menjualnya kepada bumiputera. Ini menghadkan pasaran jualan, berbanding unit terbuka.

Kesannya, harga pasaran lot bumi menjadi lebih rendah daripada unit terbuka. Jika unit yang sama saiznya di sesebuah apartment itu boleh mencecah harga pasaran sehingga RM180,000 misalnya, unit bumi mungkin hanya mencecah RM160,000 ke RM170,000.

Lihat Kembali Tujuan Membeli Hartanah

Ini menyebabkan sesetengah pelabur hartanah bumiputera sendiri tidak berminat membeli unit-unit lot bumi ini. Sudah tentu mereka juga ingin mendapatkan keuntungan yang maksimum, dan membeli lot bumi bukanlah satu keputusan yang bijak.

bumi-lot-untung-atau-rugi-besar

Namun situasi berbeza jika mereka membeli dengan tujuan tinggal sendiri seumur hidup mereka. Kalaupun mereka hendak berpindah hak milik, ia adalah kepada anak-anak mereka yang pastinya bumiputera. Tiada isu di sini.

Satu situasi lain, unit bumi sesuai dibeli oleh pelabur yang hanya ingin mengambil wang keuntungan sewa, dan menyimpan hartanah itu sehingga tua. Ini kerana mereka dapat membeli dari pasaran kedua (subsale) dengan harga yang lebih murah tetapi menyewanya dengan kadar yang sama dengan unit terbuka.

Jadi, bumi lot satu keistimewaan atau kesilapan membeli adalah bergantung kepada tujuan pembelian, dan strategi seseorang pelabur tersebut itu sendiri.

Kredit gambar yang diambil dari Flickr (Full Of Travel, Zoetnet)


Tags: , , , ,

Komen (6)

  1. Pelaburan hartanah adalah pelaburan yang menguntungkan sebab harga semakin naik tahun demi tahun. Tapi kasihan la plak bagi yang muda-mudi ni nak beli rumah nanti, harga mesti melambung mahalnya.

  2. Selama ni asyik nak bumi lot je dengan tujuan boleh jual semula dengan harga yang tinggi tapi rupanya nak resell pun mestilah kepada bumiputera sahaja so dah mengurangkan potensi kebolehjualan. Thanks for the info.

  3. Noorzalianee Ghazali
    November 7, 2012

    Assalamualaikum

    Saya nak tanya, adakah wajib lot bumiputera diadakan bagi setiap projek perumahan? Kerana banyak taman perumahan yang sedang dibina di Perlis ni, bila tanya lot bumuputera, mereka maklum tak ada. Sebaliknya, ada pula lot-lot tepi/hujung yang di”reserve” utk pembeli berbangsa cina sahaja.

    Sekian. Terima Kasih

  4. saya bli rumah di sendayan n9. rumah freehold n international lot tetapi mempunyai sekatan menteri besar. pandangan Pn utk psran akan dtg?tq

  5. Saya memiliki rumah berstatus bumi lot. Bolehkah saya memohon untuk naik taraf kepada International (non-bumi lot)? Tiada niat untuk menjualnya hanya untuk meningkatkan nilai jualan di masa hadapan.

Pendapat anda?