Perjumpaan Donald Trumph Dengan Anak Kelahiran Malaysia Mementerai Perjanjian Bernilai $100billion(RM424billion)

November 10, 2017 — Penulis:

Kategori: Berita Bisnes / Kisah / Motivasi

Anak kelahiran Malaysia iaitu Tan Hock Eng peneraju Broadcom disambut Presiden Donald Trump yang mengumumkan kepulangan syarikat itu ke Amerika Syarikat.

Tan Hock Eng berada di White House bagi menandatangani perjanjian permindahan Broadcom dari Singapura kepada Amerika Syarikat yang bernilai $100 bilion (~RM424 bilion).

Perpindahan yang berlangsung ini dianggarkan bernilai sebanyak RM65 billion dan bakal diselesaikan menjelang 2018 menjadikan perjanjian ini sebagai penjualan semikonduktor terbesar Malaysia.

#1-Pencapaian Tan Hock Eng di Peringkat Global

Image result for Tan Hock Eng

Tan merupakan ketua pegawai eksekutif Broadcom, sebuah syarikat Fortune 500 yang menggaji 15,000 kakitangan, sebahagiannya di AS.

Pemegang ijazah MBA dari Universiti Harvard yang bekerja dengan Tan Sri Quek Leng Chan sebagai pengarah urusan Hume Industries di Malaysia dari 1983 hingga 1988 sebelum menerajui dana modal teroka di Singapura dari tahun 1988 hingga 1992.

Menurut laporan, Tan juga memegang jawatan di General Motors Co dan PepsiCo Inc sebelum menyertai sektor teknologi di Commodore International Ltd.

Beberapa tahun kemudian, beliau telah dilantik menjadi ketua pegawai operasi Litar Bersiri Sytems Inc. Apabila syarikat itu dijual kepada Integrated Device Technology Inc, beliau menjadi pengerusi syarikat itu.

Avago diasaskan berikutan pembelian Litar Bersepadu RM11.27 bilion pada tahun 2005 oleh firma ekuiti persendirian Silver Lake dan KKR & Co. Tan diberi kepercayaan untuk memimpin syarikat itu sebagai ketua eksekutif.

Pada 2015, Tan yang menerajui Avago Technologies Ltd yang berpangkalan di Singapura, memberi Broadcom Corp untuk AS$37 bilion, menjadikannya pemerolehan teknologi terbesar dalam sejarah, mengatasi urusjanji WhatsApp-Facebook yang bernilai AS$22 bilion.

Eksportnya dijangka mencecah RM65 bilion pada 2018, menjadikan ia sebagai pengeksport semikonduktor dan elektronik terbesar di negara ini.

#2- Syarikat Gergasi Broadcom Tawan Semula Amerika Syarikat.

Kelebihan berpihak kepada Amerika Syarikat kerana melalui perjanjian yang dimenterai, pendapatan tahunan Amerika Syarikat akan meningkat kepada $20 bilion (~RM84.83 bilion)setahun.

 

Broadcom menghasilkan cip untuk modem, televisyen, wi-fi dan pengalih di pusat data.Syarikat itu pembekal utama kepada Apple Inc., dan berasal daripada Hewlett-Packard.

 

Menurut Bloomberg, hasrat Tan untuk mendapat lebih banyak urusjanji mungkin berdepan halangan daripada wakil rakyat AS.


Pendapat anda?