12 Rahsia Emas Perniagaan – Pengalaman 2 Bulan Bersama Educattic Mind

December 27, 2011 — Penulis:

Kategori: Online

Melakukan pemasaran lebih sukar daripada apa yang saya sangka.

educattic mind

Pada bulan Oktober, 2011, saya telah menyertai Educattic Mind menguruskan bahagian pemasaran produk. Di bawah merupakan beberapa perkara yang saya pelajari apabila menguruskan syarikat ini.

12 Rahsia Emas Dalam Perniagaan

#1 – Pemasaran Praktikal Lebih Sukar Berbanding Teori Universiti

Saya suka membaca buku-buku dan e-book mengenai pemasaran. Cara yang diberikan di dalamnya (nampak) seperti berbentuk linear dan mudah diikuti.

Salah.

Apa yang anda akan tempuhi nanti akan lebih sukar daripada apa yang anda baca. Mengalami dan mengetahui bagaimana orang lain mengalami ialah dua perkara yang amat-amat berbeza.

Biasanya anda membaca, anda dalam bentuk pasif. Tetapi apabila anda melakukan (do) sesuatu, anda akan menghadapi realiti bahawa keadaan penulis buku dan anda ada banyak berbeza.

Terutama sekali jika buku tersebut diterbitkan sebelum zaman Internet.

Itu pengajaran pertama yang saya belajar setelah dua bulan bersama EM.

#2 – Membuatkan Orang Mengenali Perniagaan Kita Itu Sukar

“Apa tu Educattic Mind?”

Persoalan itu ialah persoalan yang akan ditanya kepada orang jika saya sebut syarikat ini. Bagaimanakah cara terbaik untuk menjawab persoalan itu supaya orang akan berminat dengan syarikat ini.

tentang educattic mind

Hakikatnya ialah, syarikat ini wujud hanya dalam masa setahun. Tidak ramai yang orang ketahui mengenai Educattic Mind kecuali mereka yang suka mengikuti perkembangan perniagaan Internet.

Itu cabaran yang besar yang perlu ditempuhi.

Bagaimana untuk menggalakkan rakan-rakan saya memberitahu rakan-rakan mereka mengenai Educattic Mind? Itulah persoalan yang sering timbul dalam fikiran saya.

#3 – Bagaimana Untuk Mereka Menghebahkan Perniagaan Ini?

Dengan kata lain, bait. Atau umpan. Umpan apa yang akan menolak Educattic Mind daripada satu tahap ke tahap yang lebih tinggi. Jika Apple, kita dapat melihat nilai estetik di dalam reka bentuk produknya.

facebook educattic mind

Bagaimanakah kami, Educattic Mind, boleh menolak diri kami ke satu tahap yang menyebabkan ramai orang mempercayai syarikat ini?

#4 – Lebih Banyak Trafik = Lebih Tinggi Jualan

Salah satu perkara yang telah dilakukan oleh Educattic Mind dalam dua bulan ini ialah memastikan rangka laman web EM kondusif, untuk crawler daripada enjin carian untuk mencari maklumat di dalamnya.

Ini menyebabkan trafik naik sehingga 60%. Hal ini memastikan EM mendapat jualan lebih banyak berbanding bulan sebelumnya.

Pengajaran mudah, tetapi amat efektif terutama sekali jika seseorang itu mahu berjaya.

#5 – Mudahkan Orang Kenal Produk = Orang Semakin Yakin Untuk Membeli

Cuba lihat teks jualan di laman web anda. Adakah orang akan memahami apa yang akan mereka dapat daripada produk anda? Jika tidak, tulis semua bahagian penerangan produk.

kuasa forum

Lagi senang orang kenal produk tersebut, lebih yakin orang nak membeli kerana mereka percaya anda boleh memberikan sesuatu kepada mereka.

#6 – Pastikan Tiada Masalah Keselamatan Laman Web

Perkara ini berlaku pada awal kewujudan siri e-book Konspirasi Kekayaan. Sering sahaja dipaparkan amaran “phising site” di dalam Google Chrome sedangkan laman web Konspirasi Kekayaan itu selamat.

“Mungkin nama konspirasi itu terlalu “berbahaya” untuk Google?

Saya hanya main-main sahaja, tapi itu yang berlaku. Notis mengenai laman web Konspirasi Kekayaan menjadi phising site didengari setiap hari oleh kami sedangkan ia satu laman web yang bebas dari malware dan skrip-skrip subversif.

Sebab itulah kami terpaksa menggunakan Google Chrome semasa membuka semua laman web di bawah Educattic Mind, supaya kami tahu mana satu laman web yang menjadi suspek laman web bermasalah oleh Google.

#7 – Link mati – Musuh pelawat

Buang semua link mati. Ia hanya membunuh jualan dan menunjukkan anda tidak peka dalam menjaga laman web anda. Hal ini akan menyebabkan kredibiliti anda jatuh di mata pelawat.

Link mati ibarat jalan mati untuk pelawat. Jadi mereka akan rasa, 

Dia ni serius atau tidak mahu menjual?

#8 – Pastikan Proses Tempahan Produk Itu Mudah

Salah satu soalan yang saya baca ketika menyemak tempahan yang diterima ialah, bagaimana untuk menempah. Itu akan berlaku apabila pelawat itu tidak mahir dengan proses membeli barang di Internet.

proses tempahan

Mungkin satu hari nanti saya boleh buat video macam mana nak beli barang melalui Internet.

#9 – Lebih Banyak Interaksi Dengan Pasukan – Lebih Banyak Kerja

Setelah berada di dalam satu team, satu perkara paling penting ialah komunikasi. Tanpa komunikasi yang berterusan, memang susah hendak tahu apa perkembangan jika dua orang duduk berjauhan (saya duduk di Machang manakala Tuan Zulfadli, duduk di Kuala Lumpur).

#10 – Pembahagian Masa dan Komitmen Itu Penting

Belajar dan bekerja. Dua benda pada masa yang sama. Tidak termasuk lagi komitmen dengan persatuan, diri sendiri, dan lain-lain lagi.

Jika saya tidak tahu bagaimana untuk membahagikan masa antara komitmen, memang teruklah saya kena. Satu pun tidak akan bergerak dengan baik jika saya tidak dapat menguruskan masa dengan betul.

pengurusan masa

Sebab itu saya sekarang ini perlu berhati-hati memberi sebarang komitmen – saya tidak tahu sama ada saya boleh menguruskannya dengan baik atau tidak.

Jadi, saya berkata ‘No’ lebih banyak daripada ‘Yes‘ pada semester ini.

#11 – Bekerja Sambil Belajar Itu Sukar

Mereka yang pernah bekerja sambil belajar pasti faham poin ini. Ini merupakan satu perkara yang sukar dilakukan.

Ada kemungkinan bahawa saya akan menghadapi test dan kuiz secara tiba-tiba dan saya tidak tahu apa yang saya perlu buat pada waktu itu.

Jadi, selain daripada masa, saya juga berasa lebih cepat berasa penat berbanding yang lain kerana bekerja sambil belajar memerlukan saya mengalihkan minda saya daripada satu bidang ke bidang lain dalam kadar yang cepat.

#12 – Gaya Fikir Negatif Membunuh Prestasi

Dan yang terakhir ialah cara saya berfikir. Saya perasan apabila saya berada di dalam mindset yang negatif, saya tidak akan bekerja dengan lama.

berfikiran negatif membantutkan emosi bekerja

Saya akan memberikan diri saya alasan (dan lebih banyak alasan) untuk berkata “nantilah” kepada kerja saya. Ini tidak kondusif dan akan menjejaskan syarikat.

Seperti yang anda lihat di atas, terdapat 12 perkara yang telah saya belajar sepanjang 2 bulan bersama Educattic Mind dan saya pasti, ada lagi benda yang akan saya belajar pada masa akan datang.

Kredit gambar yang diambil dari Flickr (shengyongargielpics)


Tags: , , , , , , , ,

Komen (7)

  1. Terima kassih atas maklumat yang diberikan.Pada saya perkara biasa kita sebagai manusia tidak tahu perkara baru.Sebab 2 kita dikatakan ‘baharu’. Itu tak penting yag penting bagi saya ialah langkah pertama.Berani cuba benda yang baru.Satu cabaran kepada diri sendiri dan kebaikkannya kita akan dapat.Cuma peringatan kepada saya dan yang lain jangan putus asa dan banyak bertanya serta carilah mentor yang akan membantu kita kalau ada masalah.Terima kasih sekali lagi.

  2. Selaku penulis di EM, saya terharu dengan usaha Tuan Abdul Rahman dalam memasarkan koleksi ebook EM. Terima kasih sekali lagi atas usaha tuan dan perkongsian ini. 🙂

  3. Apa yang dipaparkan ini adalah realiti. Memang saya sedang menghadapinya walaupun telah bertahun menjalankan perniagaan internet. Senjata utama untuk mendatangkan jualan menerusi blog dan website adalah melalui promosi tetapi ramai diantara kita takut untuk mengeluarkan kos promosi. Promosi juga perlu diteliti agar ianya efisien dgn kos yang kita keluarkan.

Pendapat anda?