3 Perkara Yang Boleh Merosakkan Jenama Syarikat

April 21, 2016 — Penulis:

Kategori: Artikel Pilihan

Jika anda masih baru dalam dunia perniagaan, sudah pasti anda akan risau tentang berapa lama ia mampu bertahan di pasaran. Tidak seperti syarikat besar yang lain, mereka mampu untuk membayar ganti rugi jika terdapat kerosakkan dalam imej jenama mereka. Tetapi, bagaimana pula anda yang masih baru berjinak-jinak dalam dunia perniagaan?

Setiap usahawan, pasti terlalu risau jika jenama mereka mengalami kerosakkan dan seterusnya akan menyebabkan kehilangan pelanggan. Selain itu, anda harus bijak bagaimana cara untuk anda melindungi jenama tersebut, dan memastikan perniagaan anda juga berjaya seperti orang lain. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan kepada anda 3 perkara yang boleh merosakkan jenama anda.

brand-strategy-266355035

#1 – Tidak Mempunyai Keunikan

Perniagaan yang berjaya, mereka harus tahu apa yang dikehendaki oleh pelanggan dan bukannya apa yang dikehendaki oleh usahawan itu. Anda harus fikirkan bagaimana ingin menghasilkan sebuah produk yang unik, menonjol dan juga dapat memberikan kesan kepada orang ramai apabila membelinya.

Keunikan disini bermaksud, jadikan sebuah produk anda lain daripada yang lain dan di pandang dari sudut yang positif oleh prospek anda. Selain itu, pemilihan logo juga memainkan peranan yang penting bagi menghasilkan sebuah produk yang baik, dan dapat diingati oleh pelanggan.

#2 – Elakkan Berkelakuan Negatif, Sentiasa Positif

Tidak dapat dinafikan, pelanggan sentiasa betul. Mungkin adakalanya, pelanggan anda melakukan kesilapan tetapi jangan sesekali meletakkan kesilapan itu kepada mereka. Jika tidak, anda mungkin akan kehilangan pelanggan dan perniagaan anda mungkin akan terjejas.

Walau bagaimanapun, dalam dunia perniagaan, kita tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan pelbagai kerenah pelanggan. Namun, anda harus bijak untuk mengawalnya daripada perkara buruk itu terus berlaku. Sentiasa bertenang dan bertindak secara profesional dalam menyelesaikan masalah. Akhirnya, sudah tentu pelanggan anda akan turut merasa lebih tenang untuk berinteraksi dengan anda.

Berurusan dengan pelanggan adalah perkara yang paling penting walaupun adakalanya berhadapan dengan pelanggan yang agak cerewet. Tetapi, jika anda mempunyai kemahiran berkomunikasi dengan baik, justeru masalah tersebut dapat ditangani.

Group of happy kids showing thumbs sign

#3 – Jangan Biarkan Masalah Syarikat Anda Berterusan

Walaupun jenama anda mengalami masalah yang teruk sekalipun, jangan sesekali anda berputus asa. Anda perlu kekal positif dan sentiasa berusaha ke arah yang lebih baik. Adakah hasil jualan anda tidak mencapai sasaran yang dirancangkan, atau adakah anda tidak mendapat keuntungan yang secukupnya? Jangan bimbang, selagi mana anda berusaha dengan bersungguh-sungguh dan sentiasa berdedikasi, tidak mustahil syarikat anda mencapai keuntungan yang amat besar.

Sebagai seorang usahawan yang berjaya, sudah tentu anda impikan sebuah syarikat yang berjaya dan memiliki jenama yang dikenali oleh semua orang. Sentiasa bertidak menjadi seorang yang lebih perofesional dan jangan sesekali lari dari masalah.

Confused young man itching his head with pen. Sitting at work desk

 


Pendapat anda?