5 Fakta Menarik Mengenai Pemasaran Facebook

June 18, 2011 — Penulis:

Kategori: Strategi Online & Offline

Dan Zarella, penulis buku Facebook Marketing Book, telah mencipta 5 fakta menarik mengenai pemasaran Facebook, selepas membuat kajian dan analisa secara terperinci. Fakta-fakta ini termasuklah masa dan hari yang sesuai untuk mengemaskini wall serta jenis topik yang selalu dikongsikan oleh para pengguna Facebook.

5 fakta mengenai pemasaran Facebook

Kemunculan fakta ini sekaligus menjawab persoalan usahawan-usahawan internet yang mencari formula sebenar untuk mendapat respons yang tinggi pada setiap topik yang dikemaskini.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan hal ini, tuan dan puan disyorkan untuk merujuk infografik yang disertakan di bawah :

Statistik & Fakta Menarik mengenai pemasaran Facebook

Persoalannya, sejauh manakah keberkesanan fakta & statistik yang diterangkan di atas ? Apakah tindakan yang perlu anda ambil berdasarkan fakta di atas? Kami mengalu-alukan sebarang maklum balas anda di ruangan komen di bawah.

Kredit infografik yang diambil dari AllFacebook.com


Komen (7)

 1. Pada pandangan saya, adakah data ini sesuai digunakan di Malaysia ? Mungkin ada sedikit perbezaannya yang mungkin perlu di kaji penggunaan facebook di Malaysia…

 2. berdasarkan pemerhatian dan kajian sy la, waktu mlm selepas Isyak adalah waktu kemuncak ramai org on9 dan waktu itu sy menerima feedback agak byk utk setiap posting status..dan juga pada hari2 minggu @ cuti am..

  itu di fanpage sy dan beberapa fanpage yg sy admin..xtahu la plak org laen cmne

 3. Terima kasih atas maklumat. Berdasarkan fakta tersebut memang hari minggu lebih banyak termasuk hari cuti am.Tp hari ahadlah terbanyak. Bg pendapat saya sebab cutilah ada banyak masa untuk berchating di facebook. Bagi masa memang 8 pagi selepas masuk kerja dan selepas isyak lepas berkerja.Fakta2 lain saya tak pernah cuba.

 4. Ya saya memang bersetuju perkara berkaitan seksualiti paling banyak mendapat perhatian.
  Namun harus diingat jangan post perkara yang melampau-lampau dan menganggu privasi orang lain.

  Silap gaya promosi boleh diban atau diremove.

 5. Daripada 5 soalan tersebut saya hanya bersetuju dengan yang pertama untuk kes kita di Malaysia. Sebab soalan 2 hingga 5 tidak relevan ialah perbezaan budaya. Misal lain perbezaan budaya dan persekitaran memberi kesan ialah tindakan sebilangan besar pelajar di UK dan US meninggalkan Facebook dalam minggu lepas. Hal ini terbalik di Malaysia kerana di sini pengguna facebook semakin bertambah dari semasa ke semasa.

Pendapat anda?