7 Rahsia CEO & Jutawan Muda Dari Silicon Valley

March 19, 2012 — Penulis:

Kategori: Kisah

Penulis percaya Silicon Valley bukanlah nama yang asing bagi bagi kebanyakan pembaca Majalah Niaga. Antara Syarikat Gergasi Dunia Di Silicon Valley Silicon Valley yang terletak di San Francisco, Amerika Syarikat amat sinonim dengan jenama-jenama teknologi maklumat dan Internet global seperti Microsoft, Apple, Twitter, Google, eBay, Yahoo dan sudah semestinya Facebook. Ini kerana di Silicon Valley, jenama-jenama ini dilahirkan sebagai ‘start-up company’ sebelum berkembang menjadi jenama global beberapa tahun kemudian.

Silicon Valley – Lahirkan Ramai Usahawan Luar Biasa giant water slide

Apabila menyebut nama Silicon Valley, wajah-wajah seperti Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Larry Page dan Jerry Yang akan bermain di minda kita. Bill Gates - Mark Zuckerberg - Steve Jobs Mereka di antara perintis yang mencetuskan inovasi dan revolusi hebat dalam industri teknologi maklumat, dan Internet melalui syarikat-syarikat yang disebut di atas. Namun dalam kita masih mengagumi percapaian dan kejayaan mereka serta ‘meniru’ model kejayaan mereka, para pelabur modal teroka (venture capitalists) di Silicon Valley kini telah mula mengalihkan perhatian kepada generasi usahawan Internet muda, yang dilihat berpotensi besar untuk menjadi “Mark Zuckerberg” atau “Steve Jobs” yang seterusnya. Agensi berita Reuters dalam artikelnya baru-baru  ini menggelarkan fenomena golongan usahawan Internet muda, yang berani mengambil risiko ini sebagai ‘kebangkitan Ketua Pegawai Eksekutif remaja’ dan sememangnya mereka masih muda remaja, semuda usia 18 tahun. Mengambil inspirasi daripada kejayaan pengasas Facebook, kebanyakan daripada mereka mempunyai pengetahuan mengenai kod komputer, gemar melakukan projek secara freelance dan sentiasa mengikuti perkembangan teknologi Internet yang terkini. Ini tidak jauh berbeza seperti Mark Zuckerberg yang mula menghasilkan permainan komputer semasa kecil, dan mengambil kursus komputer tahap universiti ketika awal remaja.Glendale

Kisah Airy Labs & Andrew Hsu – Suntikan RM4.5 Juta

Berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh syarikat Ernst & Young, semenjak lima tahun yang lalu  semakin ramai pelabur teroka modal berminat untuk melabur pada golongan usahawan Internet muda ini, di samping memberikan mereka bimbingan dan latihan yang diperlukan.Untitled-4Para pelabur modal teroka dikatakan tertarik untuk mengambil risiko melabur dengan mereka. Kerana model perniagaan Internet memerlukan modal permulaan yang rendah serta faktor kejayaan syarikat Internet seperti Facebook dan Google. Antara usahawan Internet muda yang mendapat perhatian pelabur teroka tersebut adalah Andrew Hsu. Beliau yang baru berusia 20 tahun, mengasaskan Airy Labs yang menghasilkan permainan sosial berunsur pendidikan. Ia berjaya mendapatkan pelaburan berjumlah RM4.5 juta daripada Google Venture. Andrew Hus meninggalkan pengajian peringkat Ph.D di Universiti Stanford untuk menubuhkan Airy Labs pada awal 2011, dan mempunyai misi untuk mengubah dunia melalui pendidikan melalui permainan sosial berunsur pendidikan.

Brian Wong – Kiip dan Revolusi Permainan Video

Seperti mana syarikat-syarikat baru di Silicon Valley yang lain, syarikat miliknya juga sedang melalui proses kesukaran di peringkat awal operasi. Brian Wong -Pengasas Kiip Baru-baru ini beliau terpaksa memberhentikan pekerja-pekerjanya dan memindahkan operasinya ke pejabat baru, yang disewa di Palo Alto untuk mengawal kos operasi. Hala tuju syarikat tersebut dirombak dan kini Airy Labs memfokuskan pada penghasilan produk pendidikan matematik, bahasa, seni dan sains. Seorang lagi usahawan Internet muda, Brian Wong  yang berusia 20 tahun mengasaskan Kiip yang menawarkan ganjaran sebenar kepada kepada pemain-pemain permainan video. Menerusi perkhidmatan Kiip, pembangun permainan (games developer) kini dapat memberikan ganjaran berbentuk produk fizikal seperti Xbox kepada pemain yang telah mencapai tahap tertentu dalam permainan video di Internet. Brian Wong mendapat idea ini hasil pemerhatiannya terhadap pengguna-pengguna iPad yang bermain permainan video. Beliau mendapati kesemua permainan video tersebut  hanya menawarkan mata atau point dalam permainan, dan beliau melihat ini sebagai peluang untuk menghasilkan sesuatu yang baru yang akan menguntungkan pemain dan juga pembangun permainan.

Faktor-faktor Pelabur Sanggup Melaburkan RM12 Juta

Menurut pengasas syarikat yang berjaya memperolehi modal teroka sebanyak RM12 juta ini, antara faktor yang membuatkan pelabur berani melabur dengan mereka adalah kerana umur mereka yang muda. Faktor Pelabur Sanggup Melabur Jutaan Ringgit Pelabur melihat mereka sebagai golongan yang tidak meletakkan had dalam mencapai sesuatu (sky is the limit), dan berani membuat perubahan yang boleh mengubah industri Internet. Menjadi usahawan pada usia yang sangat muda dan kurang pengalaman, usahawan Internet muda ini mempunyai kekurangan yang menyerlahkan ketidakmatangan diri dalam dunia perniagaan. Menurut salah seorang pelabur modal teroka dari Google Ventures, Joe Kraus, antara kelemahan ketara golongan usahawan Internet remaja ini ialah mereka tidak mempunyai pendedahan terhadap kisah kejayaan usahawan-usahawan Internet sebelum era Facebook dan Google. Ini diakui juga oleh salah seorang pengasas Netscape, Marc  Adreessen yang memiliki syarikat modal teroka Andreesen Horowitz.

Usia Muda Juga Dedahkan Risiko Besar

Lebih daripada seorang usahawan Internet muda yang ditemuinya pernah bertanyakan kepadanya apa itu Netscape (Netscape adalah pelayar laman web komersil yang pertama, sebelum munculnya Internet Explorer, dan merupakan pemacu era Internet pada tahun 1993). Dotcom Bust - Saat Kejatuhan dan Kerugian Industri Internet Malah Brian Wong (Kiip) juga mengatakan beliau hanya berusia 9 tahun sewaktu syarikat-syarikat Internet melalui detik ‘dotcom bust’, pada tahun 2000 yang menyaksikan majoriti daripada syarikat-syarikat tersebut terpaksa gulung tikar. Serta para pelabur terpaksa menanggung kerugian. Justeru beliau tidak mendapat memahami apa yang berlaku pada waktu itu. Faktor umur muda mereka turut menimbulkan kesulitan apabila mereka berurusan dalan perkara melibatkan kontrak dan perjanjian. Ini dilalui oleh Tim Chae, pengasas bersama syarikat pemasaran media sosial PostRocket. Ketika beliau berusia 19 tahun, beliau terpaksa meminta ayahnya datang ke San Fransisco untuk untuk menandatangani perjanjian bersama penyewaan apartmentnya. Ini kerana pemilik apartment tersebut sukar mempercayai penyewa muda yang tiada pengalaman bekerja, dan tidak mempunyai sebarang sejarah rekod kewangan.

Lagi CEO Muda – Tim Chae dan Josh Buckley

Seperti Andrwe Hsu (Airy Labs), Tim Chae juga meninggalkan pengajiannya di Kolej Babson untuk bersama rakannya untuk menubuhkan syarikat pertamanya, RedeemR yang menawarkan perisian penyelesaian kesetiaan dan pengekalan pelanggan (customer loyalty and retention solution) untuk perniagaan kecil dan sederhana. Tim Chae dan Josh Buckley Sebelum itu beliau pernah mengasaskan nuSage, rangkaian sosial yang menghubungkan para pelajar kolej dan para majikan, bagi membolehkan pelajar-pelajar kolej mencari pekerjaan semasa masih belajar dan juga selepas tamat pengajian. Seorang lagi usahawan Internet muda, Josh Buckley yang berusia 20 tahun, pernah terlepas menghadiri mesyuarat dengan sebuah syarikat teroka modal kerana tidur lewat malam sebelumnya. Permintaannya untuk menjadualkan mesyuarat tersebut ditolak. Beliau mengasaskan laman permainan dalam talian Minomonsters. Namun, bagi Buckley itu bukannya masalah besar kerana ketika berusia 15 tahun beliau telah mempunyai pengalaman menjual laman permainan dalam taliannya yang pertama, Menewsha.com dengan harga enam angka. Buckley tidak pernah mendedahkan harga sebenar jualan tersebut namun yang pasti kerana pengalamannya itu, beberapa syarikat teroka modal termasuk Andressen Horowitz bersetuju melabur sebanyak RM3 juta di dalam Minomonsters yang mempunyai visi, untuk menjadi pesaing terhebat kepada permainan Pokemon di dalam iPhone.

Sahil Lavingia – 19 Tahun Peroleh RM3.3 Juta

Pengalaman yang sama turut dialami oleh pengasas syarikat pembayaran Gumroad yang berusia 19 tahun, Sahil Lavingia. Disebabkan oleh cuaca panas, beliau pernah hanya memakai seluar pendek dan kemeja-t ketika menghadiri mesyuarat bersama sebuah syarikat teroka modal, VC Accel Partners. Sahil Lavingia - Pengasas Gumroad Namun begitu, beliau tetap berjaya mendapatkan modal teroka berjumlah RM3.3 juta. Di sebalik kekurangan CEO-CEO muda ini, mereka amat bertuah kerana di Silicon Valley terdapat pelbagai program yang dijalankan oleh pelbagai syarikat teroka untuk membimbing mereka. Di antaranya adalah program 500 Startups, program jangka pendek khusus untuk golongan muda yang ingin menjadi usahawan.

Rahsia Silicon Valley – Pengurusan Sistematik

Melalui program ini, para peserta berpeluang bertemu dan mendapat khidmat para mentor dari pelbagai bidang serta bertemu dengan pelabur modal teroka untuk mendapatkan pembiayaan. Program Y Combinators Begitu juga dengan program Y Combinator yang mempunyai objektif yang sama, dan memberikan pendedahan selama tiga bulan kepada para peserta. Pengasas Paypal, Peter Thiel, yang kini merupakan antara pelabur modal teroka terkemuka Silicon Valley, pula telah mengasaskan program 20 Under 20 Thiel Fellowship. Mereka yang terpilih di bawah program ini diwajibkan berhenti belajar demi untuk mengejar impian mereka menjadi usahawan Internet. Mereka juga akan diberi bimbingan serta pembiayaan. Peter Thiel sememangnya amat dikenali dengan pelaburannya dalam beberapa syarikat termasuk Zynga, Linkedln dan Facebook. Namun, kisah usahawan-usahawan teknologi muda ini bukanlah suatu perkara baru di Silicon Valley. Sebelum ini, ramai usahawan Silicon Valley di bawah umur 20 tahun telah mencatat kisah kejayaan yang tersendiri, cuma kisah mereka ini tidak mendapat liputan meluas daripada media.

Ben Casnocha – Untung RM2.4 Juta Dalam Masa 12 Bulan

Antaranya adalah Ben Casnocha. Ketika berusia 19 tahun beliau telah menghasilkan laman web Comcate.com yang menyediakan perkhidmatan penyelesaian pengurusan khidmat pelanggan kepada badan-badan kerajaan. Ben Casnocha Mula berjinak-jinak dengan keusahawanan seawal usia 12 tahun, pendapatan yang dijana dari laman webnya itu dianggarkan sekitar RM2.4 juta setahun pada awal tahun operasinya. Ben Casnocha telah merakamkan pengalamannya di dalam bukunya yang bertajuk ‘My Start-Up Life: What a (Very) Young Entrepreneur Learned On His Journey Through Silicon Valley’ pada tahun 2007. Pada tahun 2012, beliau menghasilkan buku terbarunya bertajuk ‘The Start-up of You’ bersama seorang penulis lain.

Aaron Swartz – Pengasas RSS 1.0

Seorang lagi usahawan Internet yang mencipta kejayaan pada seawal usia 14 tahun ialah Aaron Swartz. Pada usia tersebut beliau telah menghasilkan RSS 1.0 bersama seorang rakannya. Aaron Swartz – Pengasas RSS 1.0 Kepada mereka yang biasa menggunakan blog, RSS atau lebih dikenali sebagai RSS feed membolehkan pengunjung sesuatu blog mendapat makluman apabila maklumat di dalam blog tersebut dikemaskini. Aaron Swartz meninggalkan pengajiannya di University Stanford selepas baru setahun pengajian, untuk menubuhkan syarikat perisian Infogami. Seterusnya beliau menghasilkan laman sosial Reddit.com yang kemudiannya dijual kepada sebuah syarikat penerbitan majalah terkenal, Condé Nast Publications. Berbanding usahawan Internet yang lain, Aaron Swartz kini lebih cenderung melibatkan diri dalam gerakan aktivis Internet dan beliau kini merupakan pengasas serta pengarah Demand Progress, sebuah gerakan perubahan yang tidak berasaskan keuntungan dan mempunyai hampir lima ratus ribu orang ahli. Kredit: 3-mob, Business Insiders, ASDM, iCitizen Speakers, Andrew_v, Ib Times, The Next Web, Casnocha, Blogoscoped


Tags: , , , , , , , , , ,

Komen (11)

  1. fuuuuhhhhhhhhhhhhhh mantop ! bile la syarikat malaysia nak mule melabur pda usahawan2 muda internet =/ sikit sgt skg hoho

  2. Artikel yg mesti disebarkan pada semua yg melayari intenet!Jadikn sebagai pendorong utk melahirkan ramai lagi usahawan muda internet…klu mrk boleh RAKYAT MALAYSIA MESTI BOLEH….

    1. Secara dasarnya, mereka bermula dari idea yang kemudiannya dilaksanakan. Daripada produk peringkat awal atau prototype inilah mendapat maklumbalas dari pengguna dan dibaiki secara berperingkat. Pada waktu ini, idea tadi menerima dana dari venture capitalist atau angel (Individu) yang berminat untuk funding project tersebut setelah dinilai berdasarkan pelbagai kriteria dan mempunyai potensi untuk dikembangkan. Ada juga yang menyertai program/pertandingan ‘funding’ yang Tuan Mazlan nyatakan seperti YCombinator.

      Saingan Foursquare; Gowalla juga menerima dana dari YCombinator dimana salah seorang pembangunnya adalah rakyat Malaysia. Kini Gowalla telah pun dibeli dan beliau telah mendapat pulangan berbentuk tunai $400k.

  3. Mereka semua tu memang betul-betul passion dengan apa yang diorang buat dan menjadi hobi dan berusaha bersungguh sungguh mencapai apa yang diimpikan tak kira walau apa halangan.

  4. Sebenarnya mereka ini semua mendapat pendedahan dari awal lagi. Kemudahan yang disediakan pun banyak berbanding malaysia ini. Walaupun Malaysia ada cyberjaya, teknologi park , MSC dan sebagainya tapi malangnya tak ramai yg tahu untuk menggunakan kemudahan yg disediakan.

    Funding bebentuk geran jugak banyak di malaysia ini untuk membantu para ushawan membuat
    prototaip dan pemasaran produk..Beratus juta di sediakan setaip tahun utk para ushawan
    khusunya bidang IT. Tp malangya jugak tak ramai yg ambil port.

    Akhirnya kita hanya menjadi user kepada CEO2 muda ini…

Pendapat anda?