Komen (12)

    1. Betul tu rospawan, 50 tak cukup utk 1 keluarga dalam seminggu. kalau bujang mungkin boleh cukup..

    1. saya mengucapkan trima kasih atas perkongsian diatas…sekurang-kurangnya ada seseorang insan yg ikhlas memberikan tips utk dijadikan panduan..

      ambillaH panduan yg anda selesa…Terbaik

  1. Hafiszi Othman
    January 15, 2015

    Kami mengandaikan barangan asas sudah sedia ada di rumah seperti gas memasak, beras dan lain-lain. Dalam seminggu satu keluarga kecil mungkin membeli barangan seperti yang berikut :

    Ayam seekor : RM12-15 (sederhana)
    Ikan : RM10 -15 (2 -3 jenis, beberapa ekor) (di pasar belian guna pinggan)
    Sayur mayur : RM5-7 (2-3 ikat/jenis)
    Telur : RM5 (10 biji)
    Rempah ratus : RM5-10
    Santan : RM3
    Lain-lain : RM10 (gula, susu, sardin)

    Total : RM45-65.

    Belian ini untuk keperluan sederhana untuk sarapan dan malam selama 5 hari bekerja di pasar basah. InsyaAllah kurang lebih begitu.

    Jika di pasaraya besar sah tidak cukup.

  2. kurita sanyu
    April 26, 2015

    Bagi saya, fixed expenses mcm komitmen seperti ansuran rumah, kereta, pinjaman bank dah tetap, kalau dah cecah setengah dari nett salary memang tips 1 pasal pelampung tu tak berguna dah. Variable expenses tu macam belanja dapur, makan di pejabat, rokok, petrol, prepaid telefon boleh dikurangkan jika kita downgrade sikit lifestyle kita, as long ada 2 jenis lauk atas meja (ada ayam/ikan/daging dan sayur) dah cukup, kurang bersiar-siar (sebab duit mengalir juga bila keluar), telefon guna kat pejabat je. Dan yang penting, bila balik kerja, keluarkan semua syiling dalam poket dan masuk tabung. Bila hujung tahun, masuk bank.

Leave a Reply to lyn Batal (Cancel)