8 Sebab Kenapa Rezeki Susah Nak Masuk

July 03, 2015 — Penulis:

Kategori: Artikel Pilihan

Nota Editor: Artikel ini merupakan perkongsian yang diambil dengan izin daripada Facebook Tuan Murad Hassan.

Kenapa rezeki susah nak masuk? Ini persoalan yang kadangkala bermain di minda seseorang. Mungkin ada yang berasa hairan dan pelik apabila nampak orang lain mudah-mudah sahaja kan?
Antara sebab mengapa rezeki susah nak masuk adalah:

 1. Gemar mengungkit-ungkit pemberian
 2. Asyik mencanang (mengeluh) perihal duit yang tidak cukup
 3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit (KEDEKUT)
 4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
 5. Riak bila bersedekah
 6. Banyak berbuat maksiat/kemungkaran
 7. Tidak/kurang beristighfar
 8. Tidak bersyukur / Banyak mengeluh

Kita perlu sedar bahawa rezeki itu bukan sahaja datangnya dalam bentuk wang. Tetapi ianya juga melibatkan kebahagiaan, peluang menyambung belajar, peluang pekerjaan, anak, jodoh dan lain-lain perkara.

Ada juga yang berbuat kemungkaran tetapi tetap memperolehi rezeki yang melimpah ruah. Tetapi, ketahuilah itu adalah nikmat yang paling azab di kemudian hari dan ia dipanggil ‘istidraj’.

Kredit foto: www.flickr.comĀ 


Komen (6)

 1. Terima kasih di atas perkongsian yang menarik itu.. insyallah dengan rajin bersedekah dan membantu dengan ikhlas hidup bakal di permudahkan..

 2. Menarik juga artikel di atas. Cuma nak tanya penulis ada nas atau rujukan mengensi kenapa rezeki susah masuk. Kena ada rujukan.

 3. 8 perkara itu pintu yang tertutup. Buka pintu adalah dengan tidak melakukan 8 perkara tersebut. In Sha Allah rezeki mencurah masuk.

 4. betul wajiblah kita bersyukur. insyaAllah saya akan panjangkan info ini.
  saya baru lagi dalam dunia bisnes. saya bergantung pada rezeki Allah melalui bisnes ni. Di samping itu saya ingin membantu ramai orang untuk membaiki taraf kesihatan dengan cara penyingkiran toksin dan kolestrol. jika saudara ada kawan2, jiran, atau saudara mara yang sakit, bolehlah rekomen dengan saya. boleh lawat blog saya atau wasap telefon saya kakchah 0126448260. abg man 0104278224. Saya bisnes kerana ALLAH. Saya mencari redha ALLAH. harap tuan puan di sini sudi bantu saya, Alhamdulillah.

Pendapat anda?