Komen (1)

  1. Saya menyokong artikel ini. Jangan anggap tanpa pendidikan seseorang itu tidak boleh berjaya. CEO saya hanya bersekolah menengah sahaja, tetapi mengaji saya seorang berpendidikan Master Degree. Tetapi, kes sebegini adalah jarang berlaku. 1 dalam 10.
    Majoriti kes yang saya jumpa (saya adalah seorang pengurus, tetapi dalam masa sama membuat kerja konsultasi dan trainner) ialah mereka yang berjaya sama ada dalam dunia perniagaan atau pekerjaan adalah mereka yang berpendidikan. paling koman pun Sijil Kemahiran Giat Mara atau IKM. Dengan mempunyai kemahiran, mereka membina kekuatan (Brand) dan mambuka perniagaan sendiri.

    Begitu juga dalam kes saya. Saya memulakan kerjaya sampingan sebagai perunding dan ‘trainner’ dengan berbekalkan Degree, tetapi persaingan amat sengit kerana ramai yang mempunyai Degree yang turut menjalankan tugas sebagai trainner atau perunding. Maka untuk meningkatkan kredibiliti, saya menyambung lagi pengajian ke peringkat Master Degree. Seterusnya ke peringkat PhD. Barulah saya boleh membina ‘brand’ sendiri dalam bidang yang diceburi.

Pendapat anda?