Bagaimana Menghasilkan Publisiti Percuma Di Media? – Bahagian 1

September 09, 2011 — Penulis:

Kategori: Strategi Online & Offline

Skrip penyampaian wajib mempunyai unsur persuasif atau unsur yang dapat meyakinkan orang ramai agar membaca, menonton, atau mendengar kenyataan itu. Unsur ini digunakan dalam penulisan pengiklanan (copywriting) supaya dapat membuatkan seseorang melakukan sesuatu apabila nampak iklan tersebut.

Barack Obama - Presiden Amerika Syarikat

Unsur persuasif juga penting sekiranya anda inginkan publisiti percuma di media. Bagaimana pula ingin membuat publisiti percuma di media jika ia bukan iklan? Adakah anda perlu mengeluarkan sejumlah wang yang besar agar program atau produk anda dijamin muncul di media?

No Money, No Talk

Umum mengetahui tiada apa pun yang percuma di dunia ini. Semuanya memerlukan wang. Seperti kata pepatah Inggeris, “No money, no talk.”

Hakikatnya, publisiti di media sememangnya wujud dan sesiapa jua boleh melakukannya sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada mana-mana agensi perhubungan awam. Namun, anda harus pandai menjaga perhubungan dengan warga media agar publisiti media secara percuma akan berterusan sampai bila-bila.

No Money, No Talk

Publisiti percuma di media mempunyai bahagian-bahagian penting yang perlu dijelaskan secara terperinci. Oleh itu, setiap bahagian ini akan dibincangkan secara mendalam dalam setiap entri saya selepas ini.

Tajuk yang Meninggalkan Kesan

Apakah tajuk utama yang anda ingin sampaikan kepada umum? Tajuk itu mestilah pendek, mempunyai 140 karakter ataupun kurang, mudah difahami, senang diingat dan ditulis dalam susunan subjek, kata kerja dan objek.

Najib B. Abd Razak - Perdana Menteri Malaysia

Kadang-kadang sesetengah pemimpin sering mengeluarkan kenyataan yang samar-samar isinya mengakibatkan pengamal media susah mentafsir apakah mesej yang beliau ingin sampaikan. Ada juga sesetengah pemimpin mengeluarkan janji-janji manis daripada ucapan yang lama di mana janji itu diragui kesahihannya.

Akibatnya lain yang disebut, lain pula yang ditulis. Dalam sesetengah kes, media dianggap memutar-belit fakta pemimpin. Kemudian berlakulah kes saman-menyaman. Pembaca, penonton dan pendengar terus hilang kepercayaan.

Kes di atas menunjukkan tidak kira siapa pun anda, jika mahukan publisiti, anda perlu memberikan maklumat yang jelas, tepat, tidak panjang berjela dan anda benar-benar mengotakan apa yang anda cakap.

Kisah Populariti Rolihlahla dan Jobs

Nelson Rolihlahla Mandela ataupun dikenali dunia sebagai Nelson Mandela merupakan antara pemimpin pejuang keadilan yang disegani. Populariti beliau meningkat mendadak semasa menjalani hukuman penjara kerana menentang pemerintahan golongan kulit putih.

Percakapan beliau sering mendapat liputan media antarabangsa kerana perjuangannya, keberanian mengkritik kuasa Barat dan mengotakan kata-katanya kepada rakyat Afrika.

nelson mandela - pejuang kemerdekaan negara Afrika Selatan

Walaupun Mandela berjaya mengubah dasar apartheid di negaranya, beliau dikritik hebat kerana gagal menangani masalah AIDS (Acquired immune deficiency syndrome) di Afrika. Beliau tidak menyorokkan fakta sebenar tetapi beliau bertindak berani dengan mengakui kesilapan beliau kepada seluruh dunia.

Ini adalah daya penarik Nelson yang membuatkan media antarabangsa sentiasa memberikan liputan meluas setiap kali beliau berucap.

Hal yang sama juga berlaku pada Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Steve Jobs. Semasa Apple melancarkan iPhone, Jobs berteriak,

“Hari ini, Apple mencipta semula telefon!”

Semasa sesi sidang media, beliau melakukan demonstrasi bagaimana menggunakan gajet itu kepada wakil media. Keesokan harinya, hampir semua media di Amerika Syarikat menggunakan kenyataan Jobs sebagai tajuk utama akhbar dan berita.

Persamaan di antara kedua-dua tokoh ini ialah, mereka membiarkan perbuatan mereka ‘berkomunikasi’ dengan masyarakat. Bak kata pepatah bahasa Inggeris, “Action speaks louder than words”.  Inilah yang meninggalkan kesan mendalam kepada media dan orang ramai.

Malah, mereka tidak menggunakan mesej yang panjang ataupun berapi-api bagi menarik perhatian.

Kredit gambar yang diambil dari Flickr (mortonphotographymntf13najibrazak)


Tags: , , , , , ,

Komen (2)

Pendapat anda?