Komen (8)

 1. Alhamdulilllah, menarik betul artikel ini.

  Membuatkan saya tersedar bahawa pentingnya tindakan yang kita lakukan sekarang,
  akan memberikan kesan 10 tahun akan datang.

  Dah mula faham, yang kereta itu bukan aset sebenarnya, tapi liability.

 2. Alhamdulillah, bagus artikel ini.

  Membuatkan saya tersedar. Setiap tindakan kita pada hari ini, akan memberi kesan pada 10 tahun akan datang.

  Dan satu lagi yang saya belajar daripada artikel ini,
  kereta bukanlah aset tapi liability 🙂

 3. Sy belajar tak abis spm kerana tak mampu tapi sejak mula kerja thn 1997 sy beli kancil 660 baru berharga Rm20k hutang je utk 5th utk memudahkan pergerakan sy dan sejak tu sy mula berniaga kecilan iaitu agen jualan langsung, agen menjual kereta, rumah lepas tu sy beli rumah low cost Rm42k, setelah 3thn pengalaman kerja sy ‘upgraded’ cari kerja yg gaji lebih besar iaitu 2x ganda, sy beli rumah yg lebih besar Rm180k dan buat investment dlm Properties, sehingga ke hari ini sy masih memandu kereta yg di beli sejak 1999 dan telah melabur dlm hartanah dgn nilai semasa melebih enam juta.

  Nasihat sy kita tidak perlu membeli kereta yg mahal, cukup sekadar utk kesana kemari dan tidak semestinya gagal dlm pelajaran beerti gagal dlm hidup, pokok pangkalnya kene rajin berusaha dgn cara BERFIKIR utk maju, jgn bekerja hanya utk mendapat gaji hujung bulan sahaja.

 4. saya penjawat awam bawahan belajar takat stpm je.. Alhamdulillah usia saya 27 tahun dan telah membeli 2 biji rumah..kos sederhana rendah dan rumah bekembar setingkat. ramai yg ckp saya gila.gaji tinggal bawah rm800..tapi Alhamdulillah..saya masih boleh makan,pakai macam orang lain. Harga pasaran rumah saya sekarang utk dua biji sekitar 500k..Sebiji rumah saya akan di sewakan dgn nilai sewaan rm700 sbulan utk backup gaji saya yg hilang. saya tak peduli orang kereta saya buruk.cat dah lusuh..

Pendapat anda?