Buat Duit Dengan Blog–5 Langkah Asas Permulaan Blog

June 02, 2011 — Penulis:

Kategori: Online

Dalam artikel sebelum ini, kita telah ditunjukkan bagaimana seorang bekas arkitek yang menjana pendapatan, lebih daripada RM20,000 setiap bulan hanya dengan satu blog. Kita juga ditunjukkan mengapa setiap manusia di muka bumi ini boleh bermula menjana pendapatan dengan blog.

Pat Flynn

Hidup sebagai blogger sepenuh masa sememangnya indah. Ini kerana kita sendiri menentukan bila dan bagaimana kita mahu bekerja, tanpa perlu mendengar sebarang arahan daripada pihak atasan.

Namun, ia tidak seindah seperti yang kita sangka. Setiap kejayaan itu akan didahului dengan proses-proses kegagalan. Ketika proses ini berlaku, kebarangkalian untuk kita melupakan hasrat untuk menjana pendapatan dengan blog mungkin terbantut… Kita mungkin akan berputus asa.

5 Langkah Asas Menjana Pendapatan Dengan Blog

Sebelum kita boleh belajar berlari, kita bermula dengan merangkak. Daripada merangkak, kita belajar pula berdiri. Daripada berdiri, ibu bapa kita mengajar kita untuk berjalan. Begitulah juga dalam dunia blog, asas adalah segala-galanya.

Ia akan menentukan sama ada jalan yang kita lalui adalah jalan yang betul atau sebaliknya. Oleh itu, pastikan kita mengetahui asas untuk mula menjana pendapatan dengan blog.

#1 – Apakah Topik yang Mahu Kita Tulis?

Asas blog adalah untuk menulis dan berkongsi sesuatu. Sebagai pemilik blog, kita perlu pastikan topik apa yang mahu kita tulis. Kerana topik ini akan membawa kepada beberapa perkara berikut:

Topik dalam blogging

  • Jenis pembaca blog kita.
  • Di manakah ruang yang sesuai untuk mempromosikan blog.
  • Menyenaraikan topik-topik yang akan diterbitkan dalam blog.
  • Menjenamakan diri penulis dan blog itu sendiri.
  • Membina kepercayaan dan autoriti dalam kalangan pembaca, berdasarkan topik yang dipilih.

Contohnya, jika kita mahu menjadi blog autoriti dalam bahagian teknologi maklumat, maka kita perlu tetapkan blog kita untuk selaraskan topik-topik yang hanya berkaitan dengan teknologi maklumat.

Glen Allsopp menyatakan, untuk menjadi autoriti blog kita hanya perlu kekal fokus terhadap satu topik sahaja. Ini dapat dilihat menerusi blog beliau sendiri, iaitu Viperchill.com yang hanya membicarakan tentang isu-isu pemasaran internet.

#2 – Domain dan Hosting

Pemilihan domain dan hosting adalah perkara yang kritikal. Ia ibarat memilih lokasi kedai yang baik untuk kita menjual produk-produk kepada pelanggan. Jika lokasi kedai kita bermasalah, pelanggan tidak akan jumpa blog kita.

Server Freak, antara hosting terbaik di Malaysia

Pastikan kita memilih penyedia domain dan hosting yang berkualiti. Harga yang berpatutan juga perlu dijadikan kriteria utama ketika memilih. Jangan kerana syarikat penyedia servis menawarkan harga serendah RM10 setahun, kita membuat keputusan tanpa berfikir panjang.

Kesilapan yang sering dilakukan oleh pemilik blog yang baru bermula adalah, mereka tidak serius tentang pemilihan domain dan hosting. Jika tuan dan puan tanya saranan tim Majalah Niaga, kami sarankan agar tuan menggunakan Server Freak.

Memilih nama domain mengikut kesesuaian diri

Nama domain tidak semestinya sama dengan topik blog kita. Cuba kita lihat blog-blog yang bernilai jutaan ringgit seperti Huffington Post, Mashable dan sebagainya, nama domain mereka langsung tidak berkait dengan topik yang mereka tulis.

Secara ringkasnya, pilih nama domain yang kita rasakan sesuai. Jangan terlalu memilih dan mengambil masa yang lama.

Salah satu blog di Malaysia yang popular dengan topik teknologi maklumat adalah Amanz.my. Lihat daripada nama domain blog ini, langsung tidak ada kena mengena dengan topik teknologi maklumat.

#3 – Guna Platfom WordPress

Wordpress, satu platform pilihan kebanyakan blogger

Dalam artikel yang ditulis oleh Jai, pemilik BlogOhBlog.com, beliau berkongsi 5 sebab pemilik blog harus memilih WordPress sebagai platfom utama.

  1. User friendly.
  2. Terdapat ribuan plugin.
  3. Mesra enjin carian.
  4. Menepati web standard.
  5. Komuniti sokongan yang luas.

Untuk proses pemasangan WordPress, tuan dan puan boleh minta pihak penyedia servis hosting untuk melakukannya. Proses pemasangan biasanya percuma.

#4 – Blog Themes yang Menarik

dont judge by its cover

Pepatah Inggeris ‘Don’t judge a book by its cover’ tidak sesuai digunakan dalam dunia blogging. Ini kerana sebaik mana artikel-artikel yang kita tulis di blog, jika desain blog themes langsung tidak menarik perhatian pembaca, mereka secara automatik akan menganggap blog kita blog sampah.

Bagi permulaan, laburkan sedikit wang untuk mengupah pereka laman web untuk desain blog themes. Bayaran adalah sekitar RM250 hingga RM3,000. Pastikan kita melihat hasil kerja mereka terlebih dahulu sebelum melakukan pembayaran.

Antara tempat yang menyediakan servis ini adalah forum WangCyber.com.

Atau jika tuan dan puan ingin menjimatkan wang, tetapi masih mahukan blog themes yang berkualiti. Mohon baca entri khas daripada kami mengenai perkongsian 5 wordpress themes percuma dan berkualiti.

#5 – Menyediakan 5 Entri Pertama

Sebelum mula mempromosikan blog kita di internet, pastikan kita sudah mempunyai beberapa entri untuk para pembaca. Ini bagi mengelakkan daripada berlakunya beberapa perkara negatif seperti:

Yaro Starak, seorang problogger terkenal dunia

  • Memberikan pandangan negatif kerana blog tiada isi.
  • Pembaca hanya akan melawat blog kita sekali sahaja.
  • Kita akan dipandang sebagai pemilik blog yang tidak serius.
  • Kredibiliti dan kepercayaan akan terjejas.

Dalam sebuah artikel yang ditulis oleh Yaro Starak, beliau mencadangkan agar setiap pemilik blog yang baru bermula, menerbitkan sekurang-kurangnya 5 entri pertama dalam blog. Kelima-lima entri ini juga harus diselaraskan dengan topik yang ingin kita tulis.

Bagaimana Melariskan Jualan & Meningkatkan Jumlah Prospek Melalui Blog

Teringin untuk membina aset menerusi aktiviti blogging dan menjual produk atau servis anda melalui blog? Ingin tahu bagaimana kami menjana pendapatan RM15,000 setiap bulan dengan hanya menulis blog sebanyak 1 hingga 2 jam sehari? Maka langkah pertama adalah memahami formulanya.

sem

Kami akan tunjukkan caranya. Langkah demi langkah.

Klik pautan di sini untuk maklumat lanjut.

Perkongsian ini juga adalah berdasarkan pengalaman kami membangunkan blog Majalah Niaga ini.

Kredit gambar yang diambil dari Flickr (TyroneShum, dancegirllz, photojunkie, minyoon)


Tags: , , , ,

Komen (24)

    1. Alhamdulillah, sedang berusaha untuk menyediakan informasi lengkap untuk para pembaca. Terima kasih Amanz kerana sudi berkongsi. 🙂

    1. Exabyte tu.. Hmm, ada sejarah buruk dah dgn exabyte tu.. Customer service dia slow gila2, 24 jam baru respons.. Server down kadang2 smpai 2-3 kali sehari.. huhu.

      Sekarang ni pakai ServerFreak – sokongan pelanggan terbaik la stakat ni, respons dalam jangkamasa 30miint je.

  1. RM10 setahun untuk hosting? Kalau nak dapat lima angka sebulan janganlah kedekut. Kalau RM300.00 setahun pun dah dikira berpatutan.

  2. Pembaca akan lebih selesa membaca apa yang kita tulis secara niche kerana mereka beranggapan penulis itu pakar dalam bab itu. Setuju?

  3. artikel yang menarik. bagi yang ingin tema blog yang unik dan lebih menarik perlu keluarkan duit lebih untuk dapatkan servis web designer yang berpengalaman. dari situ sesebuah blog tu akan berlainan daripada blog2 lain. tema blog yang unik dan menarik akan memberikan “first impression” kepada pelawat.

  4. Info Bagus tidak terkira,,
    Harap blog sampah saya mampu capai sedikit tahap cam majalah niaga suatu hari nanti,,
    er,,,tentu kena usaha sambil belajar dengan rakan bisnes blogging seperti majalah niaga

    Terimakasih.

Pendapat anda?