Kepentingan Komunikasi di eBay

April 19, 2011 — Penulis:

Kategori: Komunikasi

Adakah anda seorang penjual di portal eBay?

Jika anda baru sahaja berkecimpung dalam dunia perniagaan internet di portal eBay, maka sudah tentu anda masih lagi perlu mempelajari pelbagai perkara baru untuk perniagaan anda. Terutama sekali cara untuk menjana keuntungan yang lumayan di dalam portal tersebut.

Saya pasti anda sudah pernah mendengar pelbagai tip untuk mencapai kejayaan di portal ebay sebagai seorang penjual. Namun demikian, di dalam artikel kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda satu tip yang cukup mudah dan berkesan, tetapi tidak banyak disentuh oleh pakar-pakar eBay yang lain, iaitu kepentingan komunikasi di dalam membina perniagaan anda di portal eBay.

Mungkin anda tidak berapa jelas sebelum ini mengenai bagaimana komunikasi yang baik boleh membantu perniagaan anda di portal eBay. Oleh itu, saya ingin berkongsi dengan anda dengan lebih lanjut mengenai kepentingan komunikasi pada kali ini.

Dalam mengekalkan komunikasi yang baik kepada setiap pengunjung dan pelanggan anda, terdapat situasi-situasi tertentu yang memerlukan anda memberikan komunikasi yang baik kepada pengunjung dan pelanggan anda.

Komunikasi Semasa Banyak Persoalan

Jika anda sedang menjual barangan popular, anda mungkin akan menerima banyak bidaan dan akan menerima banyak soalan daripada para pengunjung. Jika diskripsi produk anda tidak jelas atau tidak lengkap, sudah pasti anda akan ada menerima persoalan daripada ahli eBay lain yang memerlukan maklumat tambahan mengenai barang jualan anda.

Ada soalan-soalan yang baik dan sudah pasti juga akan ada soalan-soalan yang buruk. Ada ahli yang akan bertanyakan perkara-perkara yang sudah maklum anda jelaskan dalam diskripsi produk jualan, tetapi mereka masih lagi akan bertanyakan soalan tersebut.

Walau apa pun persoalan yang anda terima daripada pengunjung dan pelanggan anda, adalah menjadi kewajiban anda untuk menjawab persoalan mereka dengan jelas dan lengkap. Jika anda mampu berbuat demikian, ia akan meningkatkan kemungkinan barang anda terjual kerana anda telah menjawab persoalan yang bermain di fikiran para pengunjung dan pelanggan anda.

Komunikasi Semasa Penghantaran

Setelah seseorang pembeli bersetuju untuk membeli barang anda, sama ada melalui cara lelongan tradisional atau melalui cara pembelian “Buy It Now“, anda perlu menghantar invois kepada mereka untuk memaklumkan jumlah wang yang perlu pelanggan tersebut bayar kepada anda. Selepas menerima pembayaran, anda perlu membungkus barang yang telah dibeli dan menghantarnya kepada si pembeli secepat yang mungkin.

Cara terbaik untuk mengekalkan komunikasi semasa proses pembayaran dan penghantaran itu berlaku, adalah dengan menghantar email makluman kepada si pembeli sebaik sahaja anda membuat penghantaran dan memaklumkan kepada mereka anda telah menghantar barang tersebut kepada mereka, dan berikan anggaran jangka masa untuk barang itu sampai ke tempat si pembeli.

Para pelanggan anda akan berterima kasih kepada anda kerana telah memberikan anggaran jangkamasa kepada mereka. Ini akan mengelakkan daripada mereka tertunggu-tunggu, dan tertanya-tanya bilakah masanya barang yang telah mereka beli akan sampai kepada mereka.

Komunikasi Selepas Transaksi

Adalah satu langkah bijak untuk menghubungi pelanggan anda, dalam masa satu atau dua minggu selepas anggaran barang itu akan sampai ke tempat mereka. Ini bertujuan untuk memeriksa sama ada barang tersebut sudah betul-betul sampai ke tempat mereka, atau sebaliknya.

Selain itu, anda juga boleh menghantar mesej melalui email atau surat, untuk mendapatkan maklumbalas sama ada pelanggan tersebut menyukai barang yang telah mereka beli. Sebaik-baiknya anda bertindak mengucapkan terima-kasih kepada setiap pelanggan anda selepas pembelian mereka, dan anda perlu menekankan yang anda berharap mereka akan terus membeli lagi daripada anda selepas ini.

Dalam cara perniagaan masa kini, perbuatan mengucapkan terima-kasih kepada para pelanggan semakin kurang dipraktikkan. Oleh itu, jika anda mengamalkan perbuatan tersebut, sudah pasti ia akan memberikan reputasi yang baik kepada diri dan perniagaan anda di mata para pelanggan. Mereka sudah pasti akan mengingati perbuatan baik anda itu untuk satu jangkamasa yang panjang.

Komunikasi Pembuka Pintu Kejayaan

Seperti yang telah saya jelaskan sebelum ini, dengan memiliki komunikasi yang baik dengan pengunjung dan pelanggan, anda akan berpotensi besar untuk meningkatkan keuntungan untuk perniagaan anda di portal eBay.

Mengapa ia sedemikian?

Konsepnya mudah. Cuba gambarkan diri anda berada di tempat pelanggan anda. Jika anda boleh membeli daripada 2 penjual yang berlainan, yang mana kedua-duanya mempunyai produk yang sama untuk dijual dan juga pada harga yang sama, dari penjual manakah yang akan anda beli produk tersebut?

Dalam kebanyakan masa, sudah pasti anda akan memilih penjual yang telah berkomunikasi dengan anda sebaik yang mungkin.

Di portal eBay, jumlah penjual baru semakin bertambah dari hari ke hari. Ini bermaksud, jumlah pesaing anda akan bertambah dari hari ke hari. Oleh itu, anda memerlukan satu kelebihan berbanding penjual-penjual yang lain. Cara terbaik dan termudah untuk anda meningkatkan potensi perniagaan anda adalah dengan memberikan komunikasi yang baik kepada pengunjung dan pelanggan anda.

Dengan menumpukan usaha anda kepada komunikasi yang baik di samping usaha-usaha anda yang lain, ia akan mampu memberikan gambaran yang positif mengenai reputasi anda di mata ahli-ahli eBay yang lain. Ia juga akan mampu menggalakkan pembelian semula daripada pelanggan-pelanggan anda dalam jangkamasa panjang. Ini seterusnya akan membantu meningkatkan keuntungan perniagaan anda dalam jangkamasa panjang.

Pastikan pengunjung dan pelanggan gembira dengan komunikasi yang baik daripada anda, dan perniagaan anda di portal eBay akan berkembang dengan baik dalam jangkamasa panjang.

Salam hormat dan salam kejayaan!

Kredit gambar yang diambil dari Flickr : (eddyizm) (ebayink) & (decafinancial)


Tags: , , , ,

Komen (2)

 1. Cara komunikasi yang betul secara online juga penting. Saya beri contoh seorang kawan saya yang membuat sale fizikal produk secara online guna fanpage facebook saja. Bukan sikit puluhan ribu sebulan. Ini adalah proses menyentuh EQ pelanggan.

  Saya perhatikan cara dia berkomunikasi

  1. Sebut nama mereka yang nak di cakap.
  2. Selalu like bila pelanggan buat post di fan page.
  3. Jangan abaikan soalan yang ditanya.
  4. Aktifkan facebook ke phone massage. supaya boleh balas terus.
  5. Gunakan perkataan power.

Pendapat anda?