Kepentingan Kreativiti dan Inovasi Dalam Dunia Perniagaan

June 28, 2011 — Penulis:

Kategori: Konvensional

Kreativiti dan inovasi merujuk kepada melakukan sesuatu di luar kebiasaan. Kreativiti dan inovasi juga boleh dikaitkan dengan pembaharuan, penambahbaikan, penciptaan dan penemuan.

Konsep kreativiti dan inovasi ini adalah luas dan boleh diguna pakai di dalam pelbagai bidang dan keadaan, tidak terkecuali bidang perniagaan.

Bisnes Adalah Kreativiti dan Inovasi

Dunia perniagaan berkait rapat dengan kreativiti dan inovasi. Tanpa kreativiti dan inovasi, dunia perniagaan akan kekal statik tanpa sebarang pembaharuan dan perubahan.

Justeru, usahawan yang membudayakan kreativiti dan inovasi di dalam model perniagaan mereka, akan lebih bergerak maju dan berjaya berbanding usahawan yang kekal dengan model perniagaan tradisional, yang hanya mementingkan jualan semata-mata.

Kreativiti dan inovasi di dalam dunia perniagaan boleh dilakukan dalam pelbagai cara. Antaranya melalui produk, perkhidmatan, jenama, model perniagaan dan pemasaran.

kreativiti dan inovasi

Dengan kreativiti dan inovasi, sebarang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan, akan membentuk keunikan dan berbeza dengan produk atau perkhidmatan yang sama yang telah sedia ada di pasaran. Di Malaysia, kita mungkin mempunyai lebih 100 pengeluar kicap.

Tetapi apa yang membezakan 100 pengeluar kicap tadi sehingga pengguna dapat membezakan di antara kicap milik Abu dan kicap milik Ali? Jawapannya adalah sejauh mana kreativiti dan inovasi digunakan bagi menonjolkan kelainan dan keunikan produk masing-masing.

Kreativiti Meningkatkan Reputasi Bisnes – Google Inc.

Bagi menjelaskan bagaimana kreativiti dan inovasi boleh membawa perubahan besar terhadap kedudukan dan reputasi perniagaan, saya bawakan contoh syarikat Google Inc. Semua sedia maklum, terdapat banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan carian laman web dan perkhidmatan emel.

Gmail

Antaranya Yahoo dan Bing untuk enjin carian, dan Yahoo Mail dan Hotmail untuk perkhidmatan emel. Namun, apa yang membezakan enjin carian dan perkhidmatan emel Google dengan enjin carian dan perkhidmatan emel dari syarikat lain?

Jawapannya sekali lagi berkait rapat dengan kreativiti dan inovasi. Google memberi nafas baru kepada dunia carian web dengan menggabungkan pelbagai metod dan sumber carian seperti carian gambar, peta, berita, buku dan sebagainya di dalam satu portal carian.

Blogger dot com diantara perkhidmatan yang dimiliki oleh Google

Malah, enjin carian Google juga diintegrasikan bersama perkhidmatan emel di dalam satu akaun yang dikenali sebagai Google Account. Jika anda telah memiliki Google Account, anda boleh mengakses hampir ke semua perkhidmatan yang ditawarkan oleh Google seperti Gmail, Blogger dan YouTube.

Bagi perkhidmatan emel pula, Google telah melakukan satu inovasi yang cukup menakjubkan di mana fungsi emel dan teknologi pengkomputeran awan, atau cloud computing telah gabungkan.

Setiap fail lampiran yang berbentuk dokumen seperti dokumen berformat PDF, Microsoft Word, Excel dan Powerpoint tidak perlu dimuat turun untuk melihat atau membuka kandungannya. Kita hanya perlu klik pada pautan ‘view’ atau ‘lihat’ pada lampiran,  dan satu tetingkap atau tab akan dibuka bagi memaparkan dokumen di dalam lampiran tersebut.

Tidak berhenti setakat itu, dokumen dalam lampiran tadi boleh diubah suai menggunakan perkhidmatan Google Docs, yang mampu berfungsi sebagaimana perisian pejabat seperti Microsoft Office atau Open Office.

Dokumen tadi pula boleh disimpan di dalam storan yang disediakan oleh perkhidmatan Google Docs ini. Ini bermakna, kita boleh melakukan tugasan pejabat harian hanya menggunakan perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan oleh Google. Apa yang perlu hanya sambungan internet.

Itu antara bentuk kreativiti dan inovasi yang dilakukan oleh Google bagi memaparkan kelainan dan membentuk keunikan terhadap perkhidmatan enjin carian dan perkhidmatan emel yang ditawarkan.

Memusnahkan Pesaing – Kuasa Inovasi Google

Ketika ini, Google jauh mengungguli dunia carian web dan perkhidmatan emel berbanding pesaing-pesaingnya seperti Yahoo dan MSN. Malah ada di antara pesaing-pesaing Google ini yang cuba meniru konsep perkhidmatan, dan model perniagaan, yang dilakukan oleh Google dengan tujuan untuk menarik minat pengguna.

Walaubagaimanapun, Google tetap menjadi pilihan pengguna berdasarkan reputasi dan nilai kreativiti dan inovasi yang dipeloporinya. Begitulah berkuasanya kreativiti dan inovasi di dalam perniagaan.

Justeru, jika kita merupakan seorang pengeluar produk atau penyedia perkhidmatan, cuba terapkan nilai kreativiti dan inovasi di dalam perniagaan anda. Galakkan pekerja-pekerja kita memberikan sebarang idea bagi menyemai elemen kreativiti dan inovasi.

Kreativiti dan inovasi bermula dengan idea. Justeru, latih diri kita dan orang di sekitar kita untuk menghormati dan menghargai idea yang dilontarkan oleh orang lain kerana kita tidak tahu, idea tersebut mungkin akan membawa perubahan besar terhadap perniagaan kita.

Kreativiti dan Inovasi – Punca Survival Bisnes

Kesimpulannya, kreativiti dan inovasi amat penting bagi mewujudkan persekitaran perniagaan yang berdaya maju dan kompetitif agar dapat bersaing dalam dunia yang semakin mencabar ketika ini.

Mereka yang mengabaikan nilai-nilai kreativiti dan inovasi akan ketinggalan dan akan terus berada di belakang pesaing-pesaing yang terus-menerus mengeluarkan produk atau perkhidmatan yang inovatif selaras dengan perkembangan dunia semasa.

Kredit gambar yang diambil dari Flickr (hellochild, kivinski)


Tags: , , , , , , , , ,

Komen (16)

 1. sukar juga untuk menambah nilai bisnes kita ni..lebih-lebih lagi bisnes restoran..ini kerana ianya berkait rapat dengan attitude para pekerja kita juga..

  1. Bisnes restoran pun banyak sebenarnya cara untuk menambahkan nilai inovasi, seperti membuat konsep yang unik, lain dari restoran lain dan mencipta jenama atau ‘trademark’ untuk restoran. Cuma masalah sikap pekerja, yang ini syarikat kena buat SOP atau panduan bagi pekerja untuk ikut apa yang dikehendaki syarikat.

 2. Syed Fauzi
  June 29, 2011

  Salah satu syarat perniagaan yang berjaya ialah perniagaan yang berjaya mencipta kelainan dalam perniagaan mereka dengan mengaplikasikan daya kreativiti dan inovasi =)

 3. Zulhilmi Zainudin
  June 29, 2011

  Betul tu. Fikir sesuatu yang lain dari yang lain. Tentukan USP kita apa dan cuba promosikan keunikan yang ada pada kita yang tiada pada pesaing-pesaing kita yang lain 🙂

 4. Memang betul kreativiti dan inovasi bg Google tak boleh disangkal lagi. Tapi dgn semua kemudahan ini syarikat memberikannya PERCUMA. Klu tidak susah juga org nak ikut. Itu bagi saya salah satu keistimewaan Google. Jadi sentiasalah kita tingkatkan kreativiti dan inovasi bagi setiap apa yg kita lakukan.

 5. Setiap syarikat perlu ada jabatan khusus untuk kreativiti dan inovasi. Syarikat kecil jarang ada jabatan ini. Kalau ada pun hanya dianggotai oleh seorang sahaja, iaitu…tuan punya sayarikat.

 6. saya berminat dalam bisness, tp masih tercari2 bisness apa yang paling sesuai zaman sekarang ni..huhu..

Pendapat anda?