Langkah Awal Sebelum Memulakan Bisnes ai??i?? 3 Tip Mahal

January 13, 2014 — Penulis:

Kategori: Artikel Pilihan / Konvensional / Perniagaan

Saya telah mulakan bisnes internet pada tahun 2009. Setelah 3 tahun saya bermuhasabah, saya banyak pelaburan yang lebur, tidak pernah capai RM3,000 pertama daripada internet dan pengurusan bisnes berterabur.

Saya berasa banyak perkara yang saya sesali dan buang masa dalam tempoh 3 tahun itu. Ia adalah suatu perkara yang merugikan. Kerana dalam tempoh 3 tahun itu ada banyak perkara yang boleh saya lakukan dan tingkatkan. Namun, banyak kesilapan yang telah saya lakukan.

Demi masa

Sesungguhnya masa adalah emas. Ia antara perkara yang ditekankan dalam Al Quran;

“Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian – Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.” (Surah Al Asr: 1-3)

Yakni, hanya mereka yang beramal soleh antara orang yang beruntung. Dalam erti kata lain, beramal soleh adalah melakukan kebaikan, sesiapa yang melakukan kebaikan adalah antara orang yang beruntung.

Umpama pepatah,

“Orang yang bijak adalah orang yang belajar dari pengalaman orang lain.”

Berikut adalah antara ibrah (pengajaran) yang saya peroleh hasil daripada perjalanan 3 tahun itu.

Viagra Caps for sale, cheap lioresal.
Berdoa

1) Tidak Meminta Pendapat Allah

Sesungguhnya Allah lebih tahu apa yang sesuai dan tepat untuk kita. Solat istikharah lebih dikenali dalam soal jodoh, namun hakikatnya sebaiknya lazimi solat istikharah, terutamanya apabila kita mahu membuat keputusan.Ai??Boleh jadi kita suka sesuatu bisnes, namun mungkin bisnes itu tidak sesuai dengan kita. Begitu juga sebaliknya.

Firman Allah,

ai???Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.ai??? (Surah Al Baqarah: 216)

Daripada ayat di atas, kita boleh ambil pengajaran. Adakalanya kita suka buat bisnes kek, namun belum tentu bisnes itu baik untuk kita. Adakalanya kita tidak suka bisnes ayam, namun mungkin bisnes itu bisnes yang tepat untuk kita.

Ketika saya temui lubuk rezeki saya iaitu melalui penulisan, saya solat istikharah dan tidur atas sejadah. Dalam masa 3 tahun itu, saya susah nak capai RM3,000, namun alhamdulillah dengan izin Allah, dalam masa 7 bulan saya capai RM10,000 denganAi?? bisnes ebook pada umur 22 tahun.

Itulah bezanya apabila kita bertanya Allah terlebih dahulu sebelum kita membuat keputusan, mahu mulakan bisnes apa.

Mentor Bisnes

2) Tiada ‘Coach’ Peribadi

Coach peribadi bermaksud, coach yang betul-betul bimbing kita dalam bisnes. Beliau dapat fokus untuk sama-sama brainstorming dengan kita, tentang bisnes kita. Alhamdulillah, di kala ini saya mempunyai coach peribadi yang merangkumi semua aspek daripada segi kewangan, bisnes, dan keagamaan.

Andai kita lihat kepada atlet yang berjaya sehingga ke peringkat antarabangsa, masing-masing mempunyai coach peribadi. Mereka tidak berlatih sendiri, namun sering dipupuk dan didisplinkan oleh coach mereka.

Begitu juga dalam bisnes. Penting ada coach peribadi yang kita boleh sama-sama brainstorming untuk bisnes kita. Mungkin ada antara coach peribadi ini bernilai RM 4 ai??i?? 6 angka tiap jam, namun itu lebih baik daripada kita sendiri yang buat segalanya. Selain itu, kita boleh dapatkan grup mastermind.

Islam tersebar kerana adanya pendakwah, ulamaai??i??, dan para daie. Yakni, Islam tersebar kerana jemaah yang ramai. Oleh sebab itu, pentingnya bergerak dalam jemaah. Tiap jenama yang besar, mempunyai jemaah yang kukuh dan saling energetik untuk membangunkan syarikat mereka.

Pengurusan Kewangan 1

3) Pengurusan kewangan yang gagal

Ketika saya masih tidak pernah dapat pegang RM1,000, saya mempunyai mindset;

ai???Orang menjadi kaya kerana banyak pendapatan.ai???

Namun, setelah saya telah rasa adanya duit yang banyak, saya dapati,

ai???Orang menjadi kaya kerana banyak simpanan.ai???

Walau kita mempunyai pendapatan sebanyak mana pun, namun tidak menyimpan, kita tidak akan menjadi orang kaya. Setelah sayaAi?? melakukan bisnes sekian lama, saya tidak nampak duit yang banyak, yang telah saya peroleh.

Malah, ada antara sahabat yang hanya kerja, mengajar Al Quran yang berpendapatan RM 3 angka tiap bulan, sudah mampu beli kereta besar daripada saya. Antara yang beliau amalkan adalah, displin menyimpan. Walau apapun, beliau akan displin menyimpan 1 nilai yang tetap dan meningkat dalam tabung simpanan beliau.

Oleh sebab itu, pentingnya mempunyai pengurusan kewangan yang baik, setelah kita mulakan bisnes. Displinkan diri untuk menyimpan nilai yang tetap pada tiap pendapatan yang kita peroleh. Memadai menyimpan 10% daripada tiap pendapatan. Niatkan untuk meningkatkan kekayaan bukan untuk kecemasan. Kerana niat adalah doa.

Namun, pemilik bisnes hanya digalakkan tahu sesuatu secara umum bukan secara spesifik. Apabila untung besar, dapatkan pekerja yang khas untuk sesuatu tugasan.

Contoh, pengurusan kewangan diuruskan oleh akauntan, takwim bisnes diuruskan oleh pengurus projek, dan urusan pemasaran diuruskan oleh pekerja yang mahir selok-belok pemasaran, sama ada online atau offline.




Tags: , , , , ,

Komen (9)

  1. β€œOrang menjadi kaya kerana banyak simpanan & mereka jadikan wang bekerja untuk mereka.”

    Ini yang saya banyak belajar daripada orang-orang yang sudah berjaya. Terima cikpuan Insyirah kerana sudi berkongsi pengalaman mahal ini.

  2. jutawanmuda27an
    October 7, 2014

    Saya mahu sebelum 27 tahun menjadi jutawan bg membantu umat islam di dunia .. Aminkan saya.. Terima kasih kepada penulis.. Kata-kata penulis memberi jambatan untuk ke seberang sana. πŸ™‚

Pendapat anda?