Luaskan Empayar Perniagaan – Strategi Urus Bisnes Luar Negara

September 26, 2012 — Penulis:

Kategori: Komunikasi / Pemasaran

Apabila anda menjalankan perniagaan dengan rakan niaga atau klien dari luar negara, perkara utama yang perlu anda ingat adalah kita mempunyai perbezaan dan juga persamaan.

Beza Budaya

Adalah penting bagi kita untuk cuba menyesuaikan diri kita, mengikut keadaan dan kehendak masyarakat setempat sekiranya anda ingin meluaskan perniagaan anda di masa hadapan.

Tip- tip di bawah ini dapat membantu.

Hormat Perbezaan Dan Persamaan

Sentiasa menghormati perbezaan diantara kita. Hormati budaya, agama dan adat resam orang lain seperti mana kita mahu mereka menghormati agama, budaya dan adab resam kita. Untuk meletakkan diri anda di arena antarabangsa, selalu letakkan diri anda di kedudukkan orang lain.

Hormati Perbezaan dan Persamaan

Sentiasa bersabar, menjadi pendengar yang baik dan sentiasa cuba untuk fleksibel atau bertolak-ansur.

Anda boleh cuba untuk belajar menyebut beberapa patah perkataan masyarakat tempatan, cara berpakaian, mengetahui maklumat asas mengenai negara tersebut serta adat dan budaya.

Ketahui juga tentang warisan negara tersebut samada ia berkaitan dengan seni, musik, tamadun, sukan, iklim mahupun tentang adab-adab atau budaya memberi dan menerima hadiah dan sebagainya.

Dengan pengetahuan ini anda lebih mudah untuk memulakan perbualan. Malah ia menjadikan anda dipandang sebagai seorang yang peka dan bersungguh-sungguh untuk mengembangkan perniagaan di negara tersebut.

Elak Guna Perkataan Syok Sendiri

Berhati-hati apabila memulakan bicara atau lawak jenaka kepada mereka yang baru anda kenali. Tidak semua bicara atau jenaka berakhir dengan lucu. Malah ada yang mentafsir sebaliknya. Belajar juga untuk fahami perbezaan kecil yang membawa maksud yang sama.

Sebagai contoh di England:

 • Napkins = serviettes,
 • Elevator = lift,
 • Two weeks = forthnight,
 • Bathroom = water closet.

Apabila Bahasa Inggeris Adalah Bahasa Kedua Negara Tersebut

Sekiranya anda menjalankan perniagaan di negara yang mana bahasa Inggeri sebagai bahasa perantaraan antrabangsa bahasa kedua atau ketiga seperti di Jepun, China dan sebagainya, maka bertutur dengan perlahan dan bukannya kuat.

Kita amat bertuah kerana bahasa Inggeris bukanlah bahasa yang sukar dipelajari dan sememangnya sistem pendidikan negara kita menggalakkan bahasa ini dipelajari sejak dibangku sekolah. Namun terdapat negara-negara yang tidak meletakkan bahasa Inggeris sebagai keutamaan.

Maka anda akan berhadapan dengan sedikit kesukaran sekiranya anda tidak mampu untuk berbahasa seperti masyarakat tempatan.

Maka di sini anda perlu lebih bersabar, cuba untuk memahami atau cuba mempelajari bahasa negara tersebut secepat mungkin. Dalam masa sama, belajar adat dan budaya mereka sekali. Anda akan dapati urusan perniagaan anda menjadi lebih lancar dan mudah.

Berjabat Tangan

Dalam konteks perniagaan, sentiasa bayangkan bahaya berjabat tangan ibarat wang yang bakal bertukar tangan ke tangan anda. Berjabat tangan merupakan perkara utama yang dilakukan oleh anda dengan rakan niaga atau klien anda apabila pertama kali berjumpa.

Berjabat Tangan

Seringkali di arena perniagaan, keikhlasan, keyakinan anda diterjemahkan melalui bagaimana anda berjabat tangan. Genggaman tangan yang terlalu kuat menafsirkan anda mungkin suka mendominasi, manakala genggaman yang terlalu lemah, mencerminkan ketidakyakinan dan tidak berminat mengenai sesuatu.

Menjadi Pendengar Yang Baik

Dalam perniagaan, mendengar apa yang diperkatakan oleh rakan niaga atau klien merupakan sebahagian kunci kepada kejayaan. Kita hanya perlu mendengar, mengingati dan memahami hanya sebahagian apa yang diperkatakan.

Apabila kita tidak berusaha menjadi pendengar yang baik, kita mungkin kehilangan sebahagian besar perkara yang penting yang diperkatakan oleh rakan niaga atau klien kita. Untuk berjaya cuba belajar menjadi pendengar yang lebih baik pada masa hadapan.

Selamat berurus niaga di luar negara.

Kredit:Mine Network, Straight Forwardly.


Tags: , ,

Komen (4)

 1. Salam untuk DAO
  Saya bekerja sebagai Akaun Eksekutif di PJ dan sekarang baharu beberapa bulan menjalankan perniagaan sampingan dalam MLM menjual kopi. Perniagaan yang saya sangat suka sebab saya kaki kopi.

  Promosi melalui internet sudah saya buat tetapi mungkin cara menyampai tidak menarik.

  Saya ada menghadirkan diri pada seminar percuma oleh DAO di Wisma MCA pada 13/11/12 yang lalu dan sudah berdaftar untuk seminar pada 22-24 Nov’12.

  Bolehkan saya dibantu kerana saya memang kurang arif dalam MLM.

  Sekian Terima Kasih

 2. Amat bagus idea_idea yang ditulis semoga tulisan itu memberi manfaat kepada perniagaan dalam menjalankan urusan dengan klien luar negara.

Pendapat anda?