Mengapa Bocor?

May 08, 2011 — Penulis:

Kategori: Pengurusan Kewangan

Sufi merasakan dirinya dalam kategori penjimat. Apa yang dibelinya dirancang dengan rapi. Jarang sekali Sufi membeli yang tidak tidak. Kalau ada pun sudah tentu untuk ibu-ayah dan adik-adiknya yang bertiga di kampung itu.

Apapun Sufi hairan, begitupun beliau sering rasa tidak cukup, dan yang paling mengharukan mengapa simpanannya masih di takuk sama.

Bayangkan tuan-puan itu yang terjadi kepada Sufi. Bagaimana pula dengan Kamal, Amir, Azlan dan Masyitah rakan-rakan sepejabatnya yang jelas agak pemboros.

Yang jelas, mereka ada situasi yang sama, sering rasa tidak cukup malah tahap simpanan peribadi ’ke laut!’

Jawapannya masih sama untuk kedua-dua situasi berkenaan, wang mereka bocor!

mengapa-bocor

Jika mahu disenaraikan semua ’mengapa bocor’, maka boleh lengkap penulisan sebuah buku. Maka di ruangan saya kali ini, dikongsikan empat sebab ‘mengapa bocor’!

#1 – Tidak Bersyukur

Inilah asbab utama rasa ketidakcukupan itu berlaku! Walaupun bukan perkara baru diketahui hari ini, ia memang jarang diamalkan dan diabaikan. Antaranya berapa ramai yang sujud syukur pada hari gaji?

Elok juga kita pasakkan di minda kita dan disemat di sanubari firman Allah swt ini :

”Demi sesungguhnya jika kamu bersyukur maka Aku akan tambahkan nikmat-Ku lagi kepadamu dan sekiranya kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amatlah keras”. Surah Ibrahim 14:7.

Dapatlah kita ambil peduli di sini, mengapa kewangan kita sering bocor ialah kerana ia tidak bertambah. Mengapa tidak bertambah? Sebab ia tidak disyukuri.

Menjadi persoalan juga, bagaimana cara bersyukur? Betul, tidak cukup dengan bersujud syukur sahaja. Seperti kisah Adha dalam rencana sebelum ini, wang pendapatan ialah amanah! Setiap satunya nanti akan dipersoal semula ke mana dan bila dibelanjakannya.

Selain dari bersedekah, berbelanja kepada ilmu dan sebagainya, satu cara paling berkesan untuk bersyukur ialah dengan tidak membazir. Maka berkira-kiralah dengan jari tuan-puan sekarang, apakah ada pembaziran berlaku selama ini? Jika ada, berkatalah di dalam hati ”Patutlah bocor!”.

#2 – Bekas yang Kecil

Di dapur tuan-puan pasti ada sebarang bekas bukan? Ambil sebuah bekas tersebut, tuan-puan tuangkanlah air perlahan-lahan sehingga penuh melimpah. Maka basahlah sekitar bekas itu bukan?

Itulah perumpaan untuk asbab kedua bocornya wang. Bekas ialah minda. Air adalah wang. Air yang melimpah itu adalah wang yang bocor. Minda yang sempit ibarat bekas yang kecil. Ia tidak boleh menampung wang yang banyak kerana ia sempit.

Bagi tuan-puan yang pernah menghadiri seminar ataupun workshop saya, pasti tuan-puan ingat bagaimana saya menekankan 10% dari perbelanjaan bulanan tuan-puan ialah untuk perbelanjaan ilmu dan meningkatkan diri.

Ia ibarat membesarkan bekas. InsyaAllah selepas ini bila dituangkan air ianya elok bertakung kerana dek besarnya bekas.

Ada 1001 teknik kewangan, teknik menyimpan, teknik melabur dan pelbagai lagi teknik berkaitan kewangan yang boleh dipelajari dan dicuba-suai. Bacalah dan hadirlah ke mana-mana pun kelas dan seminar, insyaAllah ‘bekas’ tuan-puan akan semakin besar.

Jika tuan-puan mengakui yang ‘bekas’ kepunyaan tuan-puan adalah kecil, maka berkatalah di dalam hati ”Patutlah bocor!”.

#3 – Nawaitu yang Kabur

Inilah penyakit utama masyarakat. Semakin tinggi teknologi, semakin tinggi pula angan-angan. Tidak bermakna salah berangan-angan, tetapi jika asyik berangan, jadilah buah berangan.

Mana tidaknya, nampak kelibat BMW angannya ke BMW, nampak pula Audi angannya ke Audi pula. Itu belum lagi berangan nak berkahwin ala-ala Prince William.

Nawaitu ataupun niat menyebabkan tenaga dan penumpuan dipusatkan. Elemen pengurusan kewangan bermula dengan menuliskan angan-angan kepada matlamat.

Contohnya tertulis di atas kertas, ’Saya Sufi Bt Ikrima, ingin mempunyai simpanan peribadi sebanyak RM5,000 pada Disember 2011 ini.” Maka jelaslah nawaitu, tenaga mula tertumpu ke situ.

Jika tidak ia akan mula tertumpu ke Jusco ataupun Sogo pada bulan-bulan tertentu.

Jika tuan-puan tersedar yang nawaitu tuan-puan adalah kabur, maka berkatalah dalam hati ”Patutlah bocor!”.

#4 – Selesa

Guru saya ada mengingatkan “comfort kills” ataupun ”keselesaan membunuh”.  Selesa membunuh tenaga, membunuh idea, membunuh peluang, membunuh simpanan dan membunuh masa depan. Perkataan paling popular yang selalu disebutkannya ialah “Tidak mengapa”.

mengapa-bocor-1

Ini bagi membuktikan kebenaran mengapa ada juga tuan-puan yang banyak sudah membaca dan menghadiri seminar berkaitan kewangan masih lagi bocor wangnya.

Apabila ditawar peluang pelaburan amanah, “Tidak mengapa”. Bila dia tawar peluang hartanah, “Tidak mengapa”. Ditambah lagi dengan, “Cukuplah apa yang ada, asal hutang aku berbayar, dan tidak meminta-minta”.

Jika tuan-puan seperti ada rasa terkena penyakit ini, maka berkatalah dalam hati tuan puan “Patutlah bocor!”.

Maka itulah empat sebab bagi menjelaskan ‘mengapa bocor?’. Di sini saya mencadangkan beberapa amalan bagi menguatkan antibodi kewangan kita bagi mengelak kebocoran. Iaitu dengan :

 1. Berpuasa sunat setiap Isnin dan Khamis.
 2. Membaca blog-blog berkaitan kewangan setiap hari bekerja, terutama Majalah Niaga.
 3. Menulis dan memaparkan matlamat kewangan di tempat terbuka.
 4. Menyertai pertubuhan sosial seperti menjadi AJK Surau, pertubuhan amal, kelab fotografi dan sebagainya.

Mengapa? Fikir-fikirkan dan selamat beramal! Sehingga berjumpa lagi di rencana akan datang.

Terang bulan tenanglah hati,

Angin pula mendamai rasa;

Yang celik pula ’bocor’nya diri,

Inikan pula gelap jahilnya.

 

Kredit gambar dari Flickr: (Tobyottedyobmit)


Tags: , , , , ,

Komen (6)

 1. Balamurugan Parumal
  May 10, 2011

  En. Sufi,
  Saya mengucapkan ribuan terima kasih kerana melalui rencana ini, saya dapat menilai keadaan diri yang benarnya. emailkan saya notis program “Master My Money” yang akan datang.

Pendapat anda?