Mindset Seorang Usahawan

January 19, 2011 — Penulis:

Kategori: Pembangunan Diri

“Asalnya beliau hanya seorang budak kampung yang bekerja sebagai seorang kelindan lori. Kerja beliau adalah membantu pemandu untuk memunggah barang-barang yang dibawa oleh lori. Tetapi, kerana belaiu bercita-cita mempunyai pendapatan yang lebih baik, beliau mendapatkan lesen sebagai seorang pemandu lori.

Tetapi walaupun beliau sudah menjadi seorang pemandu lori seperti yang beliau inginkan, beliau terfikir berapa lama beliau mahu menjadi seorang pemandu lori sahaja.

Maka berdasarkan pengalaman yang dimiliki, beliau mengambil keputusan berhenti dan membeli sebuah lori dan memulakan perniagaan sendiri sebagai penyedia pengangkutan. Usaha gigih dan bercita-cita besar menyebabkan beliau berjaya menempuh segala halangan dan pelbagai tekanan semasa mengendalikan perniagaan beliau.

Hari ini, Hj Said adalah seorang usahawan penyedia khidmat pengangkutan bumiputera yang terbesar dan berjaya di negeri Melaka. Mempunyai puluhan buah lori malahan turut melakukan perniagaan membawa masuk mesin-mesin besar dari luar Negara ke Malaysia. Ketika ditanya apakah rahsia kejayaan beliau?

Tanpa perlu berfikir beliau menjawap dalam perkataan yang pendek sahaja… “usaha dan disiplin yang kuat”.

Adakah Perniagaan Satu Perkara Luar Biasa?

Ini hanya salah satu cerita kejayaan yang kecil saya kongsikan. Sebenarnya jika kita rajin membaca surat khabar atau majalah bisnes yang lain, anda akan memperolehi pelbagai lagi cerita-cerita kejayaan yang menarik untuk kita renungkan dan jadikan satu inspirasi serta motivasi dalam kita melangkah ke dalam dunia keusahawanan.

Keusahawanan atau perniagaan kini bukan lagi satu perkara yang luar biasa bagi masyarakat Malaysia. Hampir setiap individu ingin terlibat di dalam dunia keusahawanan. Malahan jika kita rajin membaca akhbar, kerajaan telah memberi galakan yang besar dan menyediakan dana yang besar bagi mendorong dan memberi sokongan kepada generasi muda menceburi bidang perniagaan.

Selain itu, hampir kesemua media “baru” (internet) telah dipergunakan secara maksima oleh generasi-generasi yang celik IT untuk melakukan promosi dan aktiviti pemasaran perniagaan mereka.

Jika dahulu perniagaan adalah satu perkara “taboo” atau “menakutkan” bagi kaum melayu, hari ini segala mitos itu lenyap ditelan oleh perkembangan dunia kehidupan yang semakin canggih, sistematik dan sentiasa berevolusi.east inflatables American warehouse

Hari ini semua orang cuba ingin menceburi bidang ini. Bagaimanapun, berjaya atau tidak sesebuah perniagaan yang diceburi itu masih banyak bergantung kepada pelbagai faktor.

Sikap Para Usahawan Adalah Penentu Kejayaan

Bidang keusahawanan bukan satu bidang yang hanya berdasarkan nasib, takdir, atau perjudian; sebaliknya keusahawanan adalah satu pakej kemahiran yang jika dikuasai akan menentukan faktor kejayaan seseorang individu itu didalam bidang ini.Inflatable Boats

Sikap yang positif

It is your attitude more than your aptitude that determines your altitude.
– Brian Tracy

Cerita Hj Said yang dikongsikan di atas tadi menjadi bukti bagaimana satu faktor penting yang perlu ada di dalam diri seorang individu untuk berjaya di dalam bidang perniaganaan.

Pepatah ingeris mengatakan “Attitude determines altitude”. Sikap itu penentu kejayaan.

Sikap adalah satu faktor paling penting di dalam menentukan tahap kejayaan seseorang di dalam apa sahaja bidang yang mereka ceburi. Malahan di dalam kebanyakan cerita kejayaan ikon-ikon besar di dunia perniagaan, sikap merupakan rahsia kejayaan mereka. Disiplin, tabah, berani, berfikiran positif, fokus, bercita-cita besar dan pelbagai lagi sikap-sikap lain yang perlu dimiliki oleh bakal-bakal usahawan mahupun mereka yang sudah berada di dalam landasan perniagaan.

Jangan Jadikan Duit Penghalang Utama

Saya teringat satu ungkapan menarik seorang usahawan sejati dari Indonesia iaitu Bob Sadino (Buku: Kalau Mau Kaya Ngapain Sekolah!) tika ditanya adakah beliau pernah mengalami kegagalan dalam usaha.

Beliau menjawab; “Ini pertanyaan yang lucu…kegagalan itu sudah termasuk dalam usaha. Cari risiko bererti cari kegagalankan? Berusaha itu modalnya bukan duit. Duit itu nombor keseratus kali!”.

Kesalahan pertama usahawan muda kita adalah menjadikan duit sebagai penghalang besar kepada usaha memulakan perniagaan. Mereka menjadikan duit sebagai proses pertama di dalam melangkah masuk dalam dunia perniagaan. Sebaliknya mereka lupa bahawa pembentukan sikap yang betul atau sikap seorang usahawan perlu dibangunkan dan dijana sebelum mereka menjadi seorang usahawan berjaya.

Jika duit adalah penentu nombor satu kejayaan di dalam keusahawanan, kenapa terdapat ribuan peminjam dana perniagaan dari badan seperti PUNB, MARA TEKUN dan sebagainya yang bungkus dan gulung tikar walhal telah memperolehi duit atau modal untuk memulakan perniagaan?

Kerana itu di dalam kelas-kelas motivasi perniagaan, penceramah melaungkan kata-kata bahawa sikap adalah penentu kepada kejayaan perniagaan mereka. Untuk berjaya sikap yang betul menentukan tahap kejayaan usahawan tersebut.

Bukan Sekadar Sikap, Mindset Juga Perlu Betul

Tetapi sebagai seorang pengamal Neuro Lingkustik Programming (NLP), sikap belum cukup penting kerana sikap hanyalah hasil yang terjelma dari dalam diri kita. Sebenarnya, mentaliti, kepercayaan, gaya berfikir dan mindset yang dimiliki oleh seseorang individu itulah yang menentukan sikap diri atau personaliti individu tersebut.

Mindset Seorang Usahawan

Mindset yang betul menghasilkan sikap yang betul. Pemikiran yang negatif melahirkan sikap yang negatif. Mentaliti mengharapkan bantuan sahaja yang dimiliki oleh usahawan kaum melayu menjadikan seorang usahawan yang lemah daya saing berbanding usahawan kaum cina yang bermentalitikan “survival mindset” iaitu semangat juang di dalam perniagaan mereka.

Kerana itulah saya menekankan pembentukan cara berfikir atau mindset seseorang individu yang baru melangkah ke alam perniagaan adalah sama penting dengan kemahiran (skill) lain yang perlu dimiliki oleh seorang peniaga seperti kemahiran kewangan, strategi pemasaran, kemahiran menjual dan sebagainya. Meninggalkan salah satu faktor asas ini hanya meningkatkan risiko kegagalan seseorang usahawan.

Jadi kepada bakal atau meraka yang sudah menjadi usahawan, apa yang anda tunggu lagi? Program semula pemikiran dan mentaliti anda, supaya anda memiliki satu senjata ampuh apabila anda melangkah di dalam dunia perniagaan!

*Kredit gambar yang diambil daripada Flickr (Nomaan, genius.is.patience, Leyland 600)


Tags: , , , , , , ,

Komen (15)

 1. Apalah usahawan tanpa minda usahawan. Kerana minda itulah dia menjadi usahawan. Dengan minda usahawan jugalah segala halangan dapat diatasi dan diselesaikan. Malaysia / Melayu perlu lebih ramai yang mempunyai minda ini dan bukannya untuk makan gaji semata-mata.

  1. Usahawan cina mempunyai mindset seorang peniaga kerana mereka dibesarkan dengan suasana dan persekitaran dunia keusahawan berbanding kaum melayu yang generasi sebelumnya lebih cenderung dengan dunia pekerjaan.

   Kerana itu pembentukan mindset dikalangan usahawan melayu agak lambat dan terkebelakang. Tetapi itu bukan persoalan kerana jika “awareness” itu ada, maka kita mampu menukar persapsi dan pemikiran kita tentang dunia kesuahawan…

 2. Kagum dengan kejayaan Hj Said…..don’t block your mind….usahawan perlu fokus,berfikiran positif & tingkatkan disiplin serta usaha dlm memajukan perniagaannya….

 3. Salam;
  Tuan yang dihormati;
  Tidak dinafikan konsep mindset tu sangat tepat. keseluruhan jayanya sesuatu program n perancangan harus ditegakkan dengan mindset, ia boleh menghilangkan rasa negatif rendah diri, lemah, tiada fokus dan sebagainya. Ia berperanan semacam senjata ampuh yang berkesan, saya mohon izin nak sebarkan entri ni dalam blog saya. Trima kasih.

 4. Zahari Md Salleh
  January 22, 2011

  Assalammualaikum.artikel ini membakar semangat pada diri saya yang baru hendak menceburi bidang perniagaan.Benar yang di katakan oleh Bob Sadino,wang bukanlah segala-galanya dalam perniagaan.Pada mulanya saya berfikir untuk berniaga kita perlu ada wang.Tetapi ternyata saya silap,modal untuk berniaga bukanlah wang semata-mata.Tanpa usaha yang gigih disiplin yang kuat kita akan tersungkur jatuh walaupun kita mempunyai modal wang yang berjuta-juta.

 5. sikap adalah penentu kejayaan kita,berjaya berubah sikap berjaya la ubah nasib diri,ia perlukan 100%……..kekuatan semangat yg tinggi untuk berubah ….see u at the top……….

 6. ASSALAMUALAIKUM,TQ semua di atas ilmu-ilmu yang diberi.. saya juga baru dalam bidang ini sebagai seorang marketing untuk bebrapa buah Restoran makan. Banyak rasanya yang perlu saya belajar lagi. Jika ada sesiapa ada ilmu tentang marketing ni boleh la berkongsi dengan saya.

Pendapat anda?