Penghantaran Percuma – 3 Idea Meningkatkan Jualan Produk Fizikal

October 28, 2011 — Penulis:

Kategori: Strategi Online & Offline

Perkataan ‘Percuma’ adalah perkataan psikologi yang dapat mendorong prospek untuk membeli produk kita.

kos penghantaran percuma

Lumrah hidup manusia, kita suka pada barang percuma. Begitu juga dalam bisnes produk fizikal. Salah satu item yang boleh diberikan secara percuma kepada pembeli adalah kos penghantaran.

Kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat mendapati, 61% pengguna akan membatalkan pembelian mereka secara online, sekiranya tiada tawaran bagi penghantaran produk secara percuma oleh pihak penjual.

Situasi ini menjelaskan betapa pentingnya konsep penghantaran percuma terhadap penjual produk fizikal seperti baju, seluar, kasut dan sebagainya. Dalam artikel ini, kita akan mempelajari 3 idea penghantaran percuma, berdasarkan perkongsian Carol Tice, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat TiceWrites Inc.

3 Idea Implementasi Konsep Penghantaran Percuma

Terdapat tiga idea yang dikongsikan oleh beliau iaitu:

  • Penghantaran percuma untuk pesanan minimum.
  • Penghantaran percuma untuk produk tertentu.
  • Penghantaran percuma untuk semua produk

Idea #1 – Percuma Untuk Pesanan Minimum

Apabila pelanggan membeli produk kita dalam kuantiti minimum yang telah ditetapkan, mereka akan memperoleh tawaran penghantaran percuma. Cara ini dapat mendorong mereka untuk membeli lebih daripada 1 produk.

pakaian lengkap

Untuk meningkatkan keberkesanan konsep ini, jual banyak produk yang berkait di antara satu sama lain. Sebagai contoh, kita menjual baju dan seluar pada masa yang sama. Ia dapat meningkatkan peluang untuk pembeli membeli produk dalam bentuk pakej yang lengkap (seluar melengkapkan baju).

Idea #2 – Percuma Untuk Produk Tertentu

Sekiranya kita mempunyai pelbagai jenis produk. Lakukan penetapan terhadap produk-produk tertentu, khususnya produk yang laku keras di pasaran. Ini bermakna, pelanggan akan memperoleh tawaran penghantaran percuma, sekiranya mereka membeli produk-produk tertentu sahaja.

Strategi ini biasa dilakukan terhadap produk yang diyakini laku keras. Kerana ia dapat meningkatkan jualan secara konsisten.

Idea #3 – Percuma Untuk Semua Produk

penghantaran produk

Meskipun strategi ini mempunyai risiko yang tinggi, namun ia dapat meningkatkan jualan produk secara drastik. Meneliti pengiraan terhadap kos produksi, kos penghantaran dan margin keuntungan adalah kunci kejayaan bagi melaksanakan strategi ini dalam bisnes produk fizikal kita.

Adakah Kita Menggunakan Strategi Ini?

Menurut Carol Tice, konsep penghantaran percuma membantu menghasilkan lebih banyak jualan produk fizikal. Bagi penjual yang menjual produk fizikal di eBay, dropship dan sebagainya, apakah pendapat kalian mengenai strategi ini?

Adakah ia berkesan, atau merugikan diri kita sebagai penjual?

Kredit gambar yang diambil dari Flickr (charmingsoul_photography,melstringerbrianjmatis)


Tags: , , , , , ,

Komen (4)

  1. Bagi saya memang sgt berkesan ayat free shipping ni. Kalau di ebay, ayat power nak tarik org beli. Memang lumrah manusia suka ada perkataan free ni. =)

  2. ‘PERCUMA’ lebih 34 juta + ‘FREE’ lebih 15 billion versus ‘BUY’ 5 billion + ‘PAID’ 148 juta + ‘BELI’ 259 juta + ‘BAYAR’ 42 juta; jumlah hasil carian yang dipaparkan oleh google. Hitungan ringkasnya, 15.34 billion vs 5.45 billion.. betapa hebatnya kuasa sumpahan yang tiada bayaran. Strategi terbaik dalam mengaturcara dan merealisasi peningkatan hasil jualan. Demikian juga dengan penemuan dan potensi bakal2 ‘consumer’ bijak. Bukan sekadar jualan tapi pembinaan empayar yang dihujani pelanggan.

  3. Penghantaran pos biasa adalah lebih murah dari penghantaran pos jenis lain. Ini boleh percuma kerana boleh dimasukan dalam harga produk. Kalau mereka mahu penghantaran cepat, mereka perlu bayar kosnya. Selalunya mereka akan bayar kerana mahukan produk cepat sampai.

Pendapat anda?