Persediaan Menarik Pelanggan Setelah Hilang Perniagaan

August 18, 2014 — Penulis:

Kategori: Artikel Pilihan / Perniagaan

Penting untuk sedar bahawa tiap saluran di internet tidak berada pada kawalan kita. Contoh Facebook. Sehingga kini, ada antara usahawan yang menjalankan perniagaan secara online menggunakan Facebook, ditutup fanpage mereka secara tiba-tiba tanpa sebab atau notifikasi awal.

Hasilnya, segala gambar-gambar testimoni, database yang terdiri daripada para likers and pm-pm yang mengandungi maklumat pelanggan terkorban begitu sahaja.

Pemasaran Online Membawa Kebanijiran Pelanggan Offline

Pada masa kini, kebanyakan usahawan yang buka butik atau kedai bermula secara online. Mereka yang telah mempunyai 20,000 pengikut di Instagram telah membawa kebanjiran pelanggan datang ke kedai mereka.

1

Ada potensi andai para usahawan tidak siarkan kedai mereka melalui internet, ibarat mereka tidak wujud, kerana kebanyakan pencarian yang dilakukan pelanggan bermula daripada internet.

Ia bermaksud, andai para usahawan telah mula mengumpulkan pelanggan secara online, apabila mereka membuka tempat perniagaan seperti pejabat, butik atau kedai, pelanggan akan lebih mudah datang. Tanpa perlukan pemasaran secara besar-besaran untuk perkenalkan pelanggan kepada mereka.

Database Pelanggan – Backup Jika Hilang Perniagaan

Bayangkan kita sudah ada lebih 30,000 pengikut di Instagram dan lebih 70,000 pengikut di Facebook. Facebook dan Instagram bukan kawalan kita. Suatu hari, profile Instagram dan fanpage Facebook kita dipadam serta-merta tanpa notis.

Jadi, apakah akan berlaku andai kita tiada database pelanggan-pelanggan lama? Bagaimana kita boleh menghubungkan mereka kepada kita semula untuk like atau ikut fanpage atau profile kita yang baru? Jawapannya adalah melalui database.

Apa Itu Database Pelanggan?

Dalam bahasa mudah, database adalah maklumat tentang pelanggan. Asas database pelanggan adalah nama, emel dan nombor telefon.

Ada suatu kisah tentang bagaimana suatu hari sebuah kedai seorang usahawan terbakar. Dengan merujuk kepada database pelanggan-pelanggan beliau yang lalu, beliau memaklumkan tentang pembukaan kedai yang baru.

2

Beliau menjalinkan hubungan yang baik dengan pelanggannya. Hasilnya, ketika pembukaan kedai baru, ramai pelanggan lama beliau yang datang semula ke kedai beliau yang baru.

Justeru, begitulah kepentingan menyimpan database pelanggan supaya mudah untuk kita berhubung, dan menarik pelanggan walau setelah hilang perniagaan.


Tags: , ,

Komen (3)

  1. Benar. Menyimpan database pelanggan adalah satu kemestian bagi setiap bisnes. Cara paling mudah, simpan dalam bentuk MS Excel. Cara lain adalah dengan menggunakan sistem seperti autoresponder, sms blaster & lain-lain.

Pendapat anda?