Seminar Wang Power – Rahsia Kekayaan Wang Dr Azizan Osman & Abang Abu

April 09, 2012 — Penulis:

Kategori: Pengurusan Kewangan

Pada 8hb April 2012 (Ahad), tim Majalah Niaga (diwakili oleh Tuan Hasbul Ariff, Hasbul ‘Aqill dan Aqif Azizan) dijemput sebagai wakil media, untuk membuat liputan mengenai program terbaru Dr. Azizan Osman iaitu…

Seminar Wang Power - Dr Azizan dan Abang Abu

Seminar Wang Power – Kuasai Wang, Kuasai Kekayaan.

Ia diadakan di Menara PGRM dan pendaftaran bermula seawal 7.30 pagi. Seperti sebelum ini, kami mendapati fenomena yang sama berlaku dalam Seminar Wan Power anjuran syarikat Richworks ini.

Ribuan peserta yang hadir kerana tidak mahu melepaskan peluang untuk mempelajari ilmu penguasaan wang daripada dua mentor berbeza iaitu:

 • Dr. Azizan Osman – Mekanik minda.
 • Abang Abu – Mekanik Wang.

Dr. Azizan Osman – Mekanik Minda

Kepakaran Dr. Azizan Osman adalah bidang pemasaran dan pengiklanan. Beliau telah membantu banyak syarikat-syarikat besar untuk meledakkan keuntungan sehingga 7 ke 8 angka dalam masa kurang 12 bulan.

Seminar Wang Power - Dr Azizan (Mekanik Minda)

Pengalamannya dalam bidang ini turut membuatkan beliau terdetik hati untuk berkongsi ilmu kepada orang ramai. Dari situ, bermula satu demi satu seminar yang dianjurkan untuk membantu orang ramai menguasai ilmu kejayaan dan kekayaan.

Sehingga hari ini, setiap program atau seminar yang dianjurkan pasti berjaya menarik ribuan peserta untuk menyertainya. Ini termasuk Seminar Wang Power.

Dalam seminar ini, Dr. Azizan Osman meletakkan dirinya sebagai ‘mekanik minda’. Di mana beliau berkongsikan ilmu-ilmu kewangan, yang sebenarnya berkait rapat dengan bagaimana kita berfikir mengenai wang.

Kami sebagai wakil media turut teruja mempelajari ilmu yang dikongsikan oleh beliau. Cara penyampaiannya kepada para peserta adalah dari pelbagai perspektif. Yakni menerusi aktiviti ringan, sorakan, sumpahan kaya dan berjaya, dan banyak lagi.

Ini semua bagi memastikan para peserta sentiasa berada dalam keadaan teruja, bermotivasi untuk mendalami majlis ilmu selama 3 jam ini.

Abang Abu – Mekanik Wang

Jika Dr. Azizan membawa diri sebagai ‘mekanik minda’, berbeza pula dengan Tuan Abuayubul Ansari atau lebih dikenali sebagai Abang Abu.

Seminar Wang Power - Abang Abu (Mekanik Wang)

Beliau merupakan usahawan tersohor di Singapura (walaupun lahir di Malaysia) dan cukup terkenal dengan formula-formula kuasai untuk menguasai wang. Tugas Abang Abu dalam Seminar Wang Power ini adalah untuk membantu orang ramai memusnahkan trauma mengenai wang.

Dalam kehidupan harian, kita tidak boleh lari daripada menggunakan wang bagi sebarang transaksi jual beli. Selain daripada itu, perkongsian Abang Abu selama 1 jam bersama ribuan peserta yang hadir berjaya membuka mata kita mengenai formula kekayaan berdasarkan MAP.

Ingin tahu mengenai MAP? Nantikan dalam artikel Majalah Niaga yang seterusnya.

Seminar Wang Power – 3 Rahsia Kekayaan Dibongkarkan

Berikut adalah sedikit perkongsian mengenai rahsia wang dan kekayaan yang dikongsikan oleh dua penceramah hebat iaitu Dr. Azizan Osman dan Abang Abu.

Seminar Wang Power - 3 Rahsia Kekayaan

3 rahsia kekayaan ini hanya 10% daripada perkongsian keseluruhan seminar ini.

Rahsia #1 – Skim Cepat Kaya Adalah ‘Skim Cepat Miskin’

Skim-skim cepat kaya yang wujud di Malaysia ini tidak akan sesekali memberikan kekayaan kepada kita. Dr. Azizan Osman menggelarkan skim cepat kaya adalah alternatif terbaik untuk kita menjadi lebih miskin dengan pantas.

Justeru itu, katakan tidak pada skim cepat kaya.

Rahsia #2 – Rahsia Kekayaan Wang – Senyum

Senyum adalah satu sedekah. Semakin banyak kita bersedekah, Tuhan akan memberikan keluasan pintu rezeki kepada hamba-hambaNya. Dalam kes wang dan kekayaan, manusia sering mengalami tekanan kerana tidak cukup wang setiap bulan.

Seminar Wang Power - Senyuman Itu Kekayaan

Antara jalan terbaik untuk menguatkan asas kewangan dan kekayaan adalah belajar untuk senyum kepada orang ramai. Kajian saintifik yang diberitahu oleh Dr. Azizan Osman, senyuman dapat memudahkan kita untuk menarik lebih banyak kekayaan dan perkara yang positif dalam kehidupan.

Rahsia #3 – Simpan Untuk Labur

Antara perkongsian emas yang diberikan oleh Abang Abu mengenai wang adalah strategi menyimpan. Walaupun ramai yang tahu strategi menyimpan wang adalah strategi yang berkesan, tetapi majoritinya tersilap faham tentang konsep disebaliknya.

Ramai yang menganggap kita perlu menyimpan wang dan terus menyimpan. Cara ini adalah tidak betul dan tidak berkesan untuk zaman ini. Kerana kadar inflasi dan harga barang semakin meningkat.

Lebih menyedihkan, kita tidak boleh mengawal keadaan ini. Justeru itu, cara yang betul untuk melaksanakan strategi menyimpan wang ini adalah mengamalkan teknik ‘simpan dan labur’.

Bermakna, apabila kita mempunyai wang simpanan yang sudah mencukupi, buat pelaburan yang menguntungkan untuk jangka masa panjang. Antara pelaburan yang terbaik dan sentiasa menguntungkan kita adalah pelaburan ilmu.

Sertai Seminar Wang Power – Terhad

Secara keseluruhannya, walaupun Seminar Wang Power ini hanya berlangsung selama 3 jam, kami dapati setiap saat yang dilaburkan sangat berbaloi.

Daftar Seminar Wang Power - Tawaran Terhad

Dalam seminar ini sahaja, kita sudah berjaya mendapatkan rahsia-rahsia kewangan daripada dua mentor terkemuka tanah air. Justeru itu, bagi yang berminat untuk menyertai Seminar Wang Power, sila lakukan pendaftaran menerusi pautan di bawah:

Daftar Seminar Wang Power (TERHAD)

Kami dimaklumkan Seminar Wang Power yang berlangsung di Shah Alam pada 15 April 2012 sudah ditutup penyertaannya. Manakala satu lagi tempat yang boleh kita hadiri adalah di Melaka pada 21 April 2012.

Untuk belajar banyak tip motivasi, kewangan dan kekayaan secara percuma, sertai Facebook Alumni Dr. Azizan Osman.

Terima kasih kepada Cikpuan Iera Yusoff dan warga kerja Richworks kerana memberikan kepercayaan kepada kami sebagai media online, untuk membuat liputan khas bagi memberi manfaat kepada ribuan pembaca Majalah Niaga.

Sebagai tanda penghargaan buat para pembaca, kami akan menyediakan artikel-artikel ulasan berdasarkan pengalaman kami menghadiri Seminar Wang Power pada minggu ini.

Semoga ia memberikan manfaat kepada kita semua. Kongsikan artikel ini di Facebook sebagai tanda sokongan terhadap program Seminar Wang Power.


Tags: , , , , ,

Komen (29)

 1. Saya rasa beruntung kerana saya salah seorang antara ribuan peserta yang hadir ke Seminar Wang Power. Perkongsian dari Dr Azizan & Abang Abu amat berguna kepada saya. Ini kali pertama saya pergi. Pastinya saya akan sertainya lagi. Setiap saat amat bermakna dan penuh dengan pegisian yang bermanfaat. 🙂

 2. Ulasan terbaik dari tuan Aqif..terima kasih. Banyak yang saya pelajari dari penulisan tuan.
  IAllah ingin hadiri juga seminar kedua-dua motivator ini.

  Terima kasih berkongsi

  1. Terima kasih Cikpuan Iza. Mudah-mudahan ia dapat memberikan manfaat. Boleh saja sertai Seminar Wang Power yang akan diadakan di Shah Alam dan Melaka. 😉

 3. Terima kasih tim Majalah Niaga kerana sudi berkongsi. Saya setuju dengan poin “senyum” di atas. Semakin banyak kita memberi (sedekah melalui senyuman), semakin banyak yang kita akan dapat kembali. 🙂

 4. Saya tak sabar nak belajar cara buat e-book untuk Travelog Jejak Baitullah dan Kembara 17 Hari di Turki sebab kalau nak print kos pasti tinggi..Travelog saya dipenuhi beratus-ratus gambar…

  Macam mana nak belajar ni? bahan dan gambar tgh disiapkan, tapi tak tau cara nak convert kepada e-book dan dipasarkan…(Insya Allah, target pasaran termasuk ke Turki..)

 5. idzura idrus
  April 10, 2012

  saya berminat sangat2 dgn motivasi ni…bg pendapat boleh tak?saya bekerja kilang dan part time membuat tempahan kek/cupcake…adakah saya sesuai untuk hadiri kelas yg membina ni…atau kelas ni untuk orang yg mempunyai kerjaya tg mantap dan perniagaan yg kukuh sahaja….

 6. idzura idrus
  April 10, 2012

  bagaimana caranya saya nak hadiri daftar untuk 14 april ni…dan barapa yurannya…..terima kasih….

 7. Memang mantop sebab team tuan diiktiraf sebaris media-media arus perdana! Sebagai salah seorang yang pernah menyertai kursus anjuran team tuan memang dah lama merasakan team majalah niaga memang terbaik dari ladang.

  Terima kasih juga sebab berkongsi artikel di atas.

 8. Saya tak pernah tahu pula tips nombor 2 iaitu senyum sebagai rahsia untuk menjadi kaya.

  Bukannya mudah untuk saya tersenyum, lebih-lebih lagi sewaktu sedang bekerja. Rasa macam stress saja kalau sedang bekerja (mungkin juga kerana persekitaran tempat kerja dan kerja yang saya lakukan)

  Nampaknya selepas ini saya kena belajar selalu tersenyum. Tapi tidak boleh juga senyum tak bertempat.

Pendapat anda?