Senarai Semak – 5 Perkara Perlu Tahu Sebelum Membeli Rumah Dengan Pemaju

January 14, 2015 — Penulis:

Kategori: Artikel Pilihan / Hartanah / Pelaburan

Zaman kegawatan ekonomi semakin mendatang. Kuasa membeli semakin kurang. Masing-masing sudah memulakan strategi cara untuk meningkatkan pendapatan. Antaranya dengan memulakan perniagaan. Termasuk membeli rumah untuk tujuan membina aset.

Membeli hartanah bukan semudah membeli barang di kedai runcit. Ada prosedur penting yang perlu dilalui. Artikel ini berkongsi senarai semak yang penting kita ketahui sebelum membeli rumah dengan syarikat pemaju. Jangan terlalu rakus membeli, khuatir akan datang, ada masalah yang perlu dihadapi oleh kerana tidak kenal latar belakang pemaju.

1. Lakukan Carian Tentang Syarikat Pemaju

Sebelum anda putuskan untuk membeli rumah dengan sesebuah syarikat pemaju, selidik dahulu latar belakang pemaju tersebut. Cuba dapatkan sedikit gambaran tentang syarikat tersebut. Saya amat galakkan anda untuk membuat carian syarikat (company search) untuk mengetahui maklumat-maklumat penting tentang syarikat tersebut.

Mengkaji

 

Melalui carian syarikat, anda boleh mengetahui tentang status syarikat tersebut sama ada ia syarikat berdaftar ataupun tidak, sama ada ia masih aktif, dan tidak digulungkan (wound-up) atau sebaliknya.

Bilakah syarikat tersebut ditubuhkan dan adakah syarikat tersebut didaftarkan sebagai syarikat yang menjalankan perniagaan pemajuan hartanah ataupun tidak (kerana banyak syarikat yang buat bisnes hartanah, tetapi sebenarnya syarikat tersebut tidak pun didaftarkan sebagai syarikat yang mana perniagaannya adalah pemajuan hartanah).

Melalui carian syarikat juga anda boleh mengetahui siapakah pemegang saham syarikat tersebut, ahli lembaga pengarah dan juga modal berbayar (paid-up capital) serta untung rugi syarikat tersebut. Maklumat tersebut dapat memberi gambaran awal kepada anda, tentang sejauh manakah establishnya serta kemampuan syarikat tersebut untuk memajukan sesuatu projek hartanah.

Kalau syarikat yang modal berbayarnya (paid-up capitalnya) hanyalah RM2 atau baru seminggu didaftarkan, bagaimanakah anda boleh meyakini ia mampu melaksanakan satu projek perumahan yang melibatkan 100 unit buah rumah misalnya. Bagi saya gambaran awal sebegitu amat penting dalam kita menilai sesuatu.

2. Semak Pengalaman Dan Track Record Pemaju

Saya amat menyarankan anda membuat semakan tentang pengalaman dan track record pemaju tersebut dalam bidang hartanah, dan berapa banyakkah projek perumahan yang pemaju tersebut telah bina dan siapkan.

Caranya adalah dengan menghubungi Bahagian Perlesenan, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mengetahui tentang pengalaman syarikat tersebut dalam bidang hartanah.

 • Melalui semakan tersebut anda boleh tahu setakat mula penubuhannya?
 • Berapa banyakkah projek perumahan yang mereka telah bina dan siapkan dengan sempurna?
 • Berapa banyakkah projek perumahan mereka yang lewat atau terbengkalai?
 • Adakah pemaju atau mana-mana ahli lembaga pengarahnya pernah disabitkan dengan apa-apa pertuduhan atau kesalahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan)?
 • Adakah pemaju tersebut pernah kena black list oleh kementerian?

Dan lain-lain maklumat yang berkenaan lagi

Melalui maklumat tersebut juga anda dapat membuat penilaian sejauh manakah bersihnya track record syarikat pemaju tersebut. Kalau anda sudah mengetahui yang syarikat tersebut ada projeknya pernah terbengkalai dan bermasalah, eloklah jangan ambil risiko untuk membeli hartanah yang dibina olehnya.

3. Semak Status Lesen Pemajuan Perumahan Pemaju

Sila semak juga dengaan kementerian sama ada pemaju tersebut telah memperoleh lesen pemajuan perumahan serta permit iklan dan jualan atau tidak untuk sesuatu projek perumahan yang didirikan tersebut.

Lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan ini perlu diperolehi oleh mana-mana syarikat pemaju, sebelum mereka boleh memulakan pembinaan sesuatu projek perumahan dan menawarkannya untuk jualan kepada orang ramai.

Adalah satu kesalahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) bagi mana-mana pemaju yang gagal mendapatkan kelulusan lesen dan permit tersebut.

Tunjuk lesen

Biasanya syarikat yang telah memperolehi lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan ini, mereka dikehendaki menulis, dan memaparkan nombor lesen dan permit tersebut dalam setiap notice board atau pampalet/ broucher yang mereka keluarkan.

Walaubagaimanapun, untuk pengesahan, sila semak dengan kementerian tentang nombor lesen pemajuan dan permit iklan dan jualan tersebut sama ada ianya benar-benar telah diluluskan dan sah (valid).

4. Minta Salinan Geran Hartanah Daripada Pemaju

Setelah anda meyakini yang syarikat tersebut benar-benar berpengalaman dan kukuh dalam melaksanakan sesuatu projek perumahan, bolehlah anda berurusan dengan mereka untuk mengetahui maklumat terperinci tentang rumah yang anda ingin beli tersebut.

Cumanya, satu perkara yang saya ingin ingatkan, sebelum anda putuskan untuk membeli rumah tersebut, macam biasa, sila minta salinan geran rumah tersebut daripada pemaju, dan lakukanlah carian persendirian di pejabat tanah. Sila minta minta daripada pemaju salinan Lesen Pemajuan Perumahan dan Permit Iklan dan Jualan untuk projek tersebut sebagai pengesahan.

5. Fahami Terma-terma Penting Dalam Perjanjian Jual Beli Sebelum Menandatanganinya

Jika anda telah berpuas hati dengen keadaan fizikal, status tanah, harga dan lain-lain berkenaan hartanah tersebut, barulah anda memasuki perjanjian jual beli dengan pemaju. Jangan sama sekali anda tergesa-gesa untuk tanda tangan perjanjian jual beli selagi anda masih belum berpuas hati dengan hartanah tersebut.

Masa inilah anda boleh bertanya, minta dan clarify apa sahaja dengan pemaju. Kerana setelah anda menandatangani perjanjian jual beli kelak, anda dianggap telah terikat dengan terma-terma perjanjian jual beli tersebut dan kebiasaannya, pemaju pun sudah agak kurang minat untuk melayan anda, sebab mereka sudah berjaya mengikat anda.

Handshake - agreement

Seboleh-bolehnya, baca dan cuba fahami terma-terma penting yang terdapat di dalam perjanjian jual beli sebelum anda menandatanganinya. Tanyakan apa sahaja tentang terma perjanjian jual beli tersebut kepada peguam yang telah dilantik.

Sesetengah Pemaju akan minta anda menandatangani perjanjian jual beli tersebut di hadapan mereka. Sebenarnya, anda berhak untuk minta, agar perjanjian jual beli tersebut ditandatangan di hadapan peguam, supaya anda boleh bertanyakan apa sahaja berkaitan perjanjian jual beli tersebut kepada peguam. Setelah anda betul-betul berpuas hati, barulah anda tandatangan perjanjian jual beli tersebut.


Tags: , ,

Komen (5)

 1. Banyak perkara juga yang perlu dipelajari sebelum membeli rumah untuk aset kemudian hari.Tambahan pula sekarang ni, memang banyak jugalah projek-projek perumahan yang saya tengok terbengkalai.

 2. norddin ahmad
  January 19, 2015

  Assalamualaikum, dalam Sale & Purchase Aggrement.tak disebut secara khusus dan spesifik tentang bahan dan jenama yang akan di gunakan dalam sesuatu projek.Bahan-bahan itu perlu di nyatakan jenama, gred dan perlu disertakan sijil perakuan mutu dari pihak berkuasa.Sekiranya peraturan ini jelas ,mudah bagi pembeli untuk mengambil tindakan keatas pemaju jika melanggar syarat yang terkandung dalan S&P Ini penting bahan binaan sivil, mechanical dan elektrikal.mempengaruhi mutu pembinaan tersebut.
  S&P ini perlu lebih detail padat lengkap dari semua aspek.Terima Kasih.

 3. Victor Foo
  August 9, 2015

  En Salkukhairi Abd Sulkor, kami menghadapi masalah dalam tuntutan kelewatan.
  Dengan melalui mahkamah Tribunal perumahan keputusan mahkamah ialah pemaju kena membayar Rm49k dalam 3 bulan kepada kami setiap penuntut, kami semua 11 penuntut.
  Kami baru ini terima surat pemaju appeal di mahkamah tinggi dengan alasan gantirugi melebihi Rm25k dan Akta had masa 1953. Pemaju telah mengambil masa melebihi 10 untuk menyiapkan rumah.

 4. Azzizi Abdul Manan
  November 24, 2015

  Salam Tuan,
  Kami mendapat mandat dari konsultan kami supaya mencari developer yg berpotensi untuk memajukan 5 kawasan tanah yg sudah siap sedia untuk di usahasama / JV dgn tuan2 tanah di sekitar KL.
  Dengan ini, saya ingin mendapat bantuan atau cadangan dari pihak tuan bagi mengajukan mana2 developer yg kukuh dari segi kewangannya kepada pihak kami.
  Untuk keterangan lanjut,
  Disini, saya (En.Azzizi) sertakan nom tel saya untuk pihak Tuan hubungi :–
  011-26099644 (Call/ Whtsapp).
  016-9886997. (Call only)
  Terima Kasih atas kerjasama dari pihak Tuan.
  Aslmkum.

  1. Salam saya na tanye, .mcm mne nak chek rmh sndiri nye? .sbb ayah sye nk ade rmh tp tkde geran rmh jd sye na thu la rmh itu dibeli tau msh ag dipinjam bank. .

Pendapat anda?