Tip Cap Dagangan – Pengajaran Daripada Kisah Azman

December 02, 2011 — Penulis:

Kategori: Konvensional

Berdasarkan kisah Azman yang disiarkan di dalam artikel saya yang lepas, banyak pengajaran yang boleh kita ambil untuk dijadikan panduan di dalam mengendalikan urusan perniagaan kita.

berfikiran jauh

Antaranya ialah realiti perniagaan tidaklah seindah yang disangka walaupun perniagaan kelihatan semakin berkembang. Langkah berjaga-jaga perlu diambil bagi mengelakkan perniagaan menghadapi masalah pada masa akan datang.

Kegagalan Azman mendaftarkan cap dagangannya menunjukkan dia tidak mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi cap dagangannya daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

3 Pengajaran Penting Mengenai Cap Dagangan

Pada awal perniagaan, mungkin dia tidak nampak akan kepentingannya, namun sudah terlambat bagi Azman untuk mendaftarkan cap dagangannya ketika mana cap dagangan miliknya telah pun diciplak oleh bekas pekerjanya sendiri.

Ada beberapa perkara yang perlu kita fahami dan pelajari daripada kisah Azman ini:

  1. Daftar produk sebelum jual.
  2. Siapa cepat, dia dapat.
  3. Tidak ada pemeriksaan khusus.

#1 – Cap dagangan perlu didaftarkan sebelum sesuatu produk atau perkhidmatan dikeluarkan

Ramai usahawan yang saya jumpa di luar sana menganggap pendaftaran cap dagangan tidak perlu, selagi mana perniagaan mereka masih tidak menjana keuntungan.

Mereka lebih sanggup menghabiskan ribuan ringgit untuk tujuan promosi di televisyen, akhbar dan majalah daripada mengeluarkan perbelanjaan untuk mendaftarkan cap dagangan milik mereka.

surat khabar

Ini adalah kesilapan besar yang dilakukan oleh majoriti usahawan kita. Apabila mereka mempromosikan jenama atau cap dagangan mereka melalui media, cap dagangan mereka sebenarnya telah pun terdedah kepada pelbagai ancaman komersil seperti cetak rompak, peniruan dan sebagainya.

Tanpa perlindungan melalui pendaftaran cap dagangan, agak susah bagi pemilik cap dagangan yang tidak berdaftar untuk mengambil tindakan terhadap pelaku ancaman-ancaman ini.

#2 – Pendaftaran cap dagangan adalah bersifat ‘first come first serve’ (siapa daftar dahulu dia dapat)

Sistem pendaftaran cap dagangan di Malaysia mempratikkan sistem prioriti. Di mana setiap permohonan cap dagangan akan direkod berdasarkan tarikh permohonan dibuat.

Sebagai contoh di dalam kes Azman, jika Salim telah membuat permohonan pada 12 Januari 2011 dan Azman pula membuat permohonan cap dagangan yang sama pada 30 Oktober 2011, permohonan Salim mempunyai prioriti ke atas permohonan Azman berdasarkan tarikh permohonan yang lebih awal.

Dalam kes sebegini, permohonan Azman akan dibantah oleh pihak pendaftar kerana cuba mendaftarkan cap dagangan yang telah sedia berdaftar dengan pihak pendaftar.

Jadi, memandangkan Salim yang terlebih dahulu mendaftar, maka dia yang akan mendapat sijil pendaftaran sebagai pemilik sah cap dagangan Man-Golek. Jika Azman ingin membuktikan dialah pemilik asal cap dagangan Man-Golek, dia perlu mengemukakan kesnya di mahkamah.

#3 – Pihak Pendaftar Cap Dagangan tidak mempunyai tanggungjawab memeriksa status pemilikan sesuatu cap dagangan

Apabila sesuatu permohonan cap dagangan dibuat, pihak Pendaftar Cap Dagangan akan memproses permohonan berdasarkan dokumen-dokumen yang dihantar oleh pihak pemohon.

Secara amnya, pihak pendaftar tidak mempunyai tanggungjawab untuk memeriksa kesahihan dokumen yang dihantar, melainkan di dalam kes-kes tertentu yang memerlukan pemeriksaan dibuat.

dokumen

Jadi, sesiapa sahaja boleh membuat permohonan pendaftaran cap dagangan sama ada cap dagangan tersebut adalah miliknya atau pun tidak.

Dalam kes Azman, Salim berjaya mendapatkan pendaftaran walaupun cap dagangan Man-Golek pada asalnya bukanlah miliknya.

Jangan Biarkan Nasi Menjadi Bubur

Berdasarkan tiga perkara di atas, semua pemilik syarikat atau perniagaan yang mempunyai cap dagangan perlu segera membuat permohonan untuk mendaftarkan cap dagangan mereka. Kita tidak mahu kejadian yang berlaku ke atas Azman berlaku sekali lagi kepada pemilik syarikat atau perniagaan lain.

Ketika ini, terdapat beberapa sindiket yang cuba mendaftarkan cap-cap dagangan tidak berdaftar yang telah sedia ada di pasaran di bawah nama kumpulan sindiket ini.

Apabila pemilik asal menyedari hal ini, kumpulan sindiket ini akan menawarkan untuk memindah pendaftaran cap dagangan kepada pemilik asal dengan bayaran yang tertentu, dan ada kalanya bayaran yang diminta mencecah puluhan ribu ringgit.

Ini sudah pasti akan menyusahkan pemilik asal dan pemilik asal cap dagangan tersebut hanya ada dua pilihan sama ada menyelesaikan kes ini di mahkamah atau menerima tawaran kumpulan sindiket tadi.

Justeru, saya berharap kisah Azman dan beberapa panduan yang saya nyatakan di atas diambil pengajaran dan tindakan oleh semua usahawan. Ambil masa untuk mendaftar cap dagangan anda bagi mengelakkan masalah yang lebih besar pada masa akan datang.

Kredit gambar yang diambil dari Flickr (jperkproductions1991h_takahashi_yokohamaNS Newsflashprmelat)


Tags: , , , , , ,

Komen (5)

Pendapat anda?