Tip Elak Masalah Hakcipta Apabila Menggunakan Imej Online (Infografik)

May 23, 2014 — Penulis:

Kategori: Artikel Pilihan

Di zaman teknologi di hujung jari,  kandungan atau media berbentuk visual amat mudah diperoleh atau disebarkan.

Namun, agak sukar untuk mencari gambar yang sesuai dengan artikel mahupun infografik mengenai industri anda apabila perkara-perkara yang menjengkelkan seperti hak cipta perlu di pertimbangkan. Satu infografik daripada WhoIsHostingThis.com diharap akan dapat membantu anda mencari kandungan visual untuk artikel atau blog anda dengan lebih lancar.

Infografik ini menjelaskan tentang hak cipta, jenis imej yang boleh digunakan tanpa lesen dan bagaimana untuk memilih foto yang selamat untuk digunakan serta beberapa tip fotografi asas.

Berikut adalah jenis lesen (copyright) foto yang anda perlu tahu:

Creative Commons: Creative Commons merupakan sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang membolehkan jurugambar dengan mudah lesen kerja mereka. Imej-imej yang bebas untuk digunakan , tetapi tidak semua boleh didapati untuk kegunaan komersial. Juga, anda mesti mempercayai foto yang anda gunakan.

Bebas royalti: Kebiasaanya lesen-lesen bagi foto seperti ini terdapat di laman web foto berkenaan. Anda hanya perlu membayar untuk lesen sekali sahaja untuk menggunakan sebarang gambar.

Domain awam: Jika jurugambar memilih untuk meletakkan karyanya dalam domain awam, tidak ada lesen atau kos untuk menggunakannya.

Apakah cara yang terbaik untuk mengelak isu-isu hak cipta?

Gunakan gambar dari laman stok foto, gambar dengan lesen ‘Creative Commons’ atau lebih baik lagi, guna atau reka foto anda sendiri.

Klik grafik untuk paparan yang lebih komprehensif.

Cara Elak Masalah Hak Cipta Ketika Menggunakan Imej Online

Sumber infografik: entrepreneur.com


Tags: , , , , , ,

Komen (3)

Pendapat anda?