Tiru 5 Prinsip Neil Patel, Jadi Jutawan Internet

July 26, 2012 — Penulis:

Kategori: Online

Dalam Seminar SEO anjuran tim Majalah Niaga, kami ada menyebut tentang seorang ikon usahawan Internet dan juga pakar dalam pemasaran SEO.

Beliau adalah pengasas dua laman web iaitu CrazyEgg dan KissMetrics. Di mana kedua-dua laman web ini menyediakan servis untuk membantu perniagaan lain membawa lebih banyak keuntungan dan pelawat.

Ya, Neil Patel juga adalah seorang jutawan Internet.

jutawan-internet-neil-patel

Sebelum berbicara mengenai rahsia dalam diri Neil Patel, kita dapat lihat mereka yang bergelar ‘usahawan Internet’ di Malaysia wujud dengan begitu pantas. Ini adalah signal yang baik dari sudut ekonomi.

3 Poin Bunuh Kekayaan Usahawan Internet

Namun begitu, golongan usahawan Internet yang baru bertapak ini kebanyakannya tidak mempunyai idea bagaimana untuk membawa perniagaan mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Kejadian ini berlaku akibat daripada 3 poin penting ini:

Pertama, Saya Rasa Saya Sudah Tahu Semua

Ilmu tidak pernah habis dan tidak sentiasa berubah mengikut peredaran zaman. Sebelum ini, pemasaran forum mungkin menjadi senjata utama pemasaran.

Namun kewujudan laman sosial telah membuatkan orang ramai beralih arah ke pemasaran Facebook, Twitter dan banyak lagi.

Bagaimana untuk kita tahu perkembangan ini? Sertai mana-mana seminar yang dianjurkan oleh usahawan Internet lain. Bisnes kita mungkin lebih menguntungkan jika dibandingkan mereka.

Tetapi ilmu yang mereka ada mungkin dapat memberikan idea baru kepada kita untuk meningkatkan keuntungan perniagaan.

Kedua, Saya Terlalu Sibuk

Sibuk menjalankan bisnes merupakan satu daripada sebab para usahawan Internet tidak mempunyai masa untuk menuntut ilmu.

Apa yang boleh dilakukan di sini adalah menyusun semula jadual perniagaan kita. Ketepikan alasan sibuk dan mula mencari masa yang sesuai untuk belajar dengan usahawan Internet yang lebih maju daripada kita.

Ketiga, Saya Malu Bertanya

Pepatah Melayu ada menyebut,

“Malu bertanya sesat jalan.”

Sesat jalan bisnes kerugian. Bagi usahawan Internet yang masih baru, jadikan ‘soalan’ sebagai satu peluang untuk kita mendapatkan jawapan-jawapan yang bernas daripada usahawan Internet di sekeliling kita.

Setiap soalan berkemungkinan besar dapat memberikan jawapan yang kita cari.

Tiru Cara Neil Patel Bangunkan Bisnes Internet

Berbalik semula kepada pengasas CrazyEggs dan KissMetrics ini. Berikut adalah 5 prinsip perniagaan Neil Patel yang boleh kita tiru.

Tiru dan jadi jutawan Internet seperti beliau dalam masa beberapa tahun dari sekarang.

#1 – Buat Duit Secepat Mungkin

Dalam perniagaan, duit adalah udara untuk mengizinkan perniagaan kita terus bernafas. Pentingnya untuk memperoleh duit dalam masa yang singkat selepas kita membuat keputusan untuk membangunkan sebuah perniagaan.

Dalam kes KissMetrics, Neil Patel berjaya membawa keuntungan pada hari pertama ia mula beroperasi.

jutawan-internet-neil-patel-1

#2 – Blog Sebagai Pemikat Pelanggan

Apabila bercakap mengenai blog, ia adalah blog berbayar iaitu menggunakan domain (dot) com sendiri.

Blog adalah senjata jualan yang dipraktis oleh Neil Patel untuk kedua-dua bisnesnya. Menurut beliau, dengan hanya fokus pada blogging, keuntungannya berlipat kali ganda.

Blog adalah alat pemasaran berkos rendah. Maklumat yang boleh diterbitkan di blog adalah seperti berikut:

  • Cara penggunaan produk kita.
  • Diari semasa perniagaan.
  • Penerbitan testimonial-testimonial pelanggan.

#3 – Berani Untuk Keluar Duit

Keluar duit untuk pengiklanan. Kelebihan pengiklanan adalah kita dapat memperkenalkan produk kita kepada ramai orang. Tujuannya adalah untuk mewujudkan kesedaran dalam golongan pasaran tentang kewujudan bisnes kita.

Jangan takut untuk melaburkan duit ke saluran pengiklanan. Walaupun ia mahal, tetapi pengiklanan membawa keuntungan jangka masa panjang.

#4 – Bina Pasukan, Maju Ke Hadapan

Jangan buat duit dan bina bisnes seorang diri. Rezeki dikurniakan Tuhan adalah untuk hak orang ramai. Bina pasukan perniagaan apabila berkemampuan.

Pasukan yang hebat juga mampu meledakkan perniagaan kita ke satu tahap yang lebih baik dalam masa yang singkat. Kenapa perlu bangunkan perniagaan seorang diri sedangkan kita berpeluang untuk menyatukan 10 orang ke dalam bisnes?

#5 – Elemen Personal Kepada Pelanggan

“Saya sendiri menjawab e-mel pelanggan walaupun mereka minta nasihat perniagaan. Semuanya percuma dan semuanya mempunyai elemen personal.”
– Neil Patel.

Buat pelanggan jatuh cinta dengan bisnes kita. Cara paling mudah adalah menjawab setiap soalan mereka dari pelbagai medium. Antaranya adalah e-mel atau Facebook. Bantu mereka tanpa perlu caj.

Aktiviti ini bukan sahaja baik untuk keuntungan bisnes. Malah ia mengukuhkan jenama kita di mata pelanggan.

Selepas membaca artikel ini, mana satu tip jutawan Internet ini yang mudah dipraktikkan oleh tuan puan? Kongsikan dalam ruangan komen di bawah.

Kredit: CNN, Founder Tips.


Komen (15)

  1. aku adalah salah satu follower setia blog Neil Patel di QuickSprout.com. He gives very DETAILED information at every his blog post sampai ko termuntah nak digest ilmu-ilmu yang dikongsikan. He is very HELPFUL, aggresive marketer, and brilliant.

  2. menimba ilmu dari mereka yang lebih berpengelaman adale satu syarat kejayaan,meniru apa yang orang telah berjaya buat,menyusun kembali jadwal kerja untuk membolehkan kita menyerta majlis ilmu yang dianjur oleh mereka yang lebih pakar.

  3. kelima lima tip yang dipaparkan adalah sangat berguna bagi saya yang baru mencebur diri dalam dunia internet umpama: menimba ilmu dari mereka yang lebihh berpengelaman ,meniru apa yang orang telah berjaya buat,menyusun kembali jadwal kerja untuk membolehkan kita menyertai majlis ilmu yang dianjur oleh mereka yang lebih pakar.

  4. kelima lima tip yang dipaparkan adalah sangat berguna bagi saya yang baru mencebur diri dalam dunia internet umpama: menimba ilmu dari mereka yang lebihh berpengelaman ,meniru apa yang orang telah berjaya buat,menyusun kembali jadwal kerja untuk membolehkan kita menyertai majlis ilmu yang dianjur oleh mereka yang lebih pakar.dan sebagainya.

Pendapat anda?